Direct naar artikelinhoud
Mawda

Verblijfsstatuut voor ouders Mawda verdeelt regering

De ouders van Mawda hebben een aanvraag tot humanitaire regularisatie ingediend.Beeld Photo News

De ouders van het doodgeschoten Koerdische meisje Mawda hebben een verblijfsvergunning aangevraagd op basis van humanitaire redenen. CD&V heeft daar oren naar, maar Open Vld en N-VA vinden dat er tegenover een – tijdelijk – recht op verblijf medewerking moet staan in het onderzoek naar de mensensmokkelaars.

en

De ouders en het broertje van de tweejarige Mawda, het meisje dat vorige week omkwam door een politiekogel, willen permanent in ons land blijven. Vrijdag hebben ze daarvoor een aanvraag tot humanitaire regularisatie ingediend. De beslissing is in handen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Humanitaire regularisatie is een zogenaamde discretionaire bevoegdheid: het komt de bevoegde politicus dan persoonlijk toe een beslissing te nemen.

Francken speelde de hete aardappel zondagochtend in De zevende dag echter door naar de voltallige regering. Aangezien premier Charles Michel (MR) vorige week had aangedrongen op overleg over het dossier, zal ook de mening van de andere partijen gevraagd worden.

'Ik ben er voorstander van om hen tijdelijk te regulariseren. Zo kan er rust gecreëerd worden rond het dossier'
Vicepremier Kris Peeters (CD&V)

Daar is enkel CD&V geneigd om in te gaan op de vraag van het Koerdische gezin. "Ik ben er voorstander van om hen tijdelijk te regulariseren", aldus vicepremier Kris Peeters (CD&V). "Op die manier kunnen ze een jaar wettig in ons land verblijven en kan er rust gecreëerd worden rond het dossier. In tussentijd kan het gerechtelijk onderzoek afgerond worden en kunnen we na een jaar beslissen over een al dan niet permanente verblijfsvergunning."

Mensenhandel

Maar CD&V staat alleen met die visie. MR houdt het erop dat ze het advies van de Dienst Vreemdelingenzaken willen afwachten. Open Vld en N-VA wijzen erop dat een tijdelijke regularisatie helemaal niet nodig is om rust te brengen: het kernkabinet heeft namelijk al beslist dat de familie niet actief uitgewezen zal worden, zolang het gerechtelijk onderzoek loopt.

Bovendien komt het Koerdische gezin in principe niet in aanmerking voor een regularisatie op basis van het artikel 9bis uit de vreemdelingenwet. "Humanitaire regularisatie geldt voor mensen die hier al lang verblijven, die hier schoolgaande kinderen hebben of die hier geïntegreerd zijn", zegt Franckens woordvoerder Katrien Jansseune. "Deze ouders zijn mensen in transit, op weg naar Groot-Brittannië. Dat is dus een heel ander verhaal."

Lees ook: 

Koen Torrekens herkent het verdriet van Mawda's ouders: "Enkel en alleen diep mededogen is hier op zijn plaats. Rust zacht, lieve Mawda. Rust zacht, lieve Victor"

Een procedure voor een verblijf als slachtoffer van mensenhandel en mensensmokkel zou veel logischer zijn, stelt zij. "Zo helpen de ouders ook om mensensmokkelaars aan te pakken en kunnen ze een smokkelnetwerk oprollen." 

Liberaal vicepremier Alexander De Croo is het daar volmondig mee eens. "Het zou de meest logische procedure zijn om nu te starten en ook degene die het meest in het voordeel van de familie zelf is. Hun advocaten doen dat niet, dat doet vermoeden dat het hen mogelijk meer te doen is om een politiek statement te maken."

Progress Lawyers Network, dat de belangen van de familie verdedigt, was niet bereikbaar voor commentaar.

Lastig

Zo blijft de zaak-Mawda een lastig dossier voor de federale regering. Niet het minst omdat N-VA sinds vorige week uitvoerig over de zaak communiceert. Dat voorzitter Bart De Wever stelde dat de ouders van Mawda mee verantwoordelijk zijn voor haar dood, ligt de coalitiepartners zwaar op de maag. De indruk leeft dat N-VA het partijbelang laat primeren door het dossier zo naar zich toe te trekken.

Vicepremier Peeters noemt de houding van N-VA daarom ook "zorgwekkend. Ik zie hoe zij een zeer pijnlijk dossier politiseren en het aangrijpen om te polariseren. Ik doe altijd mijn best om de ander te begrijpen, maar dat lukt mij in dezen niet zo goed." 

Het positieve eraan is wel, meent De Croo, dat het het voordeel van de duidelijkheid verschaft. "Je kunt ervoor kiezen om de zaak te benaderen zoals onze Bart Somers dat doet (met een Facebook-post waarin hij pleit voor menselijkheid, AVB/TP), of je kunt dat doen zoals N-VA. Het legt de verschillen tussen ons mooi bloot." 

'Ik zie hoe N-VA een zeer pijnlijk dossier politiseert en het aangrijpt om te polariseren'
Vicepremier Kris Peeters (CD&V)