© ronny van den ackerveken

Politie passeert bij Selexion net op het moment dat dieven er binnendringen

In het Telenet Center van Selexion in de Heilig Bloedlaan in Hoogstraten is maandagnacht een inbraak gepleegd. Twee daders hadden het gemunt op de duurdere iPhones en iPads, maar moesten hun buit achterlaten. Een zoekactie van de politie leverde niets op.

Ronny van den Ackerveken

Op de beelden van de bewakingscamera is goed te zien hoe de twee gemaskerde daders te werk zijn gegaan. “Het was ongeveer 2.10u toen we gewekt werden door het alarm”, vertelt medezaakvoerder Tom Lauryssen. “Ze hebben eerst het rolluik voor de toegangsdeur geforceerd en daarna het gepantserd glas vernield. Een van de daders sloeg met een voorwerp het glas van de vitrines stuk. Zijn kompaan laadde zo snel mogelijk alle toestellen in grote sportzakken. Amper een minuut nadat ze zijn binnengekomen, zie je hen opschrikken en wegvluchten. De twee zakken met hun buit hebben ze achtergelaten. Ook een koevoet lieten ze in de winkel liggen. De totale waarde van de toestellen die ze wilden stelen, komt neer op ongeveer 25.000 euro. De daders wisten goed waar de duurdere merken stonden. Het is een geluk bij een ongeluk dat ze niets hebben kunnen meenemen. De schade aan de kasten en de toegangsdeur loopt op tot enkele duizenden euro’s. De winkel is begin vorig jaar geopend. Met de vorige inbraken in ons hoofdfiliaal in Minderhout meegeteld is dit al de vijfde inbraak.”

© ram

Speurhond

Stief, de broer van Tom en medezaakvoerder, kwam amper tien minuten na de inbraak ter plaatse. Meteen werd duidelijk waarom de daders moesten vluchten. “Een politiewagen kwam net op dat moment voorbij gereden en hoorde het winkelalarm”, zegt Stief. “De agenten hebben onmiddellijk de achtervolging ingezet. Ze hebben het spoor gevolgd met een speurhond. Het leidde via zaal Pax achter de kerk naar het kerkhof en verder tot in de wijk Groenewoud. Helaas zijn de dieven niet gevonden. We zijn de politie enorm dankbaar.”

De brandweer heeft de toegangsdeur dichtgemaakt met een houten paneel. Voor het sporenonderzoek lag de winkel er dinsdagvoormiddag nog bij zoals de daders ze hadden achtergelaten. De zaakvoerders hopen in de namiddag de zaak terug te openen.

© ram

Beveiliging

Ondanks de zoveelste tegenslag op korte tijd laten de twee broers zich niet uit het lood slaan. “We gingen ervanuit dat de winkel voldoende beveiligd was tegen inbraken, maar blijkbaar niet. Als zelfs gepantserd glas niet helpt, wat moet je dan nog doen? Misschien dat een stalen rolluik een oplossing biedt. De toestellen die niet in de vitrines staan, zijn onbruikbaar. Dat weten de dieven ook. De producenten van iPhones en iPads hebben ook het liefst dat hun toestellen in de winkel zichtbaar zijn. We gaan de camerabeelden van de voorbije dagen nog bekijken om na te gaan of de daders eventueel op prospectie zijn geweest”, zegt Tom Lauryssen.

© rr