belastingen

Voor uw belastingaangifte hebt u de tijd tot 15 juli

© Alexander Meeus

Voor de grote meerderheid van de belastingplichtigen geldt ook dit jaar 15 juli als ultieme dag voor het indienen van de eigen aangifte, of het corrigeren van een vooraf door de fiscus ingevulde aangifte.

Johan Rasking

Net als vorig jaar legt de FOD Financiën de uiterste indieningsdatum voor alle digitale belastingaangiftes op 15 juli. Die deadline slaat op alle eigen aangiftes (zelf ingevuld op Tax-on-web), maar ook op wie hiervoor een mandataris inhuurt, zoals een boekhouder, en eveneens op wie een VVA (“voorstel van vereenvoudigde aangifte”, ingevuld door de fiscus) digitaal wil corrigeren of aanvullen.

Complexe aangiftes

Alleen als het om een complexe aangifte gaat, verschuift de digitale deadline naar 16 oktober, ongeacht of u de gegevens zelf invult of door een mandataris laat invullen. Dat is een klein beetje vroeger dan in 2023, toen ging het om 18 oktober. De extra indieningstijd wordt alleen toegekend bij aangiftes met “specifieke inkomsten”: bijvoorbeeld inkomsten (van zelfstandigen) uit winsten en/of baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden) of buitenlandse beroepsinkomsten (van werknemers). Daarnaast kan het bijvoorbeeld ook als u voor de eerste keer het bezit van een onroerend goed in het buitenland aangeeft, of een lening hebt afgesloten in het buitenland.

Als u hiervoor in aanmerking komt en effectief van de extra tijd gebruik wilt maken, kunt u na aanmelding op Tax-on-web een vakje aanvinken om het uitstel tot 16 oktober aan te vragen.

Minder tijd voor papier

Voor de kleine minderheid van belastingplichtigen die het online platform Tax-on-web niet gebruikt, maar nog een papieren aangifte naar de fiscus stuurt, ligt de einddatum op 30 juni. Net als vorig jaar.

Diezelfde datum is van toepassing voor wie een papieren VVA in de bus krijgt en daar een papieren correctie op terugstuurt naar de FOD Financiën.

Opgelet: het kan even duren vooraleer de postbedeling van de papieren aangifteformulieren en de papieren VVA’s rond is. Niet panikeren als u begin mei nog niets op papier hebt ontvangen. De verzending ervan loopt tot eind mei. Dan rest er u nog één maand om de VVA na te kijken of het aangifteformulier in te dienen.