Schilderkunst

En plots is het KMSKA 200 kunstwerken rijker

De rede van Antwerpen (1922).© kmska

Dankzij een schenking van De Stichting Eugeen Van Mieghem, is het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen in één klap meer dan 200 kunstwerken rijker.

Josephine Dapaah

Het KMSKA is sinds woensdag meer dan 200 werken rijker. De Stichting Eugeen Van Mieghem heeft 226 werken van de gelijknamige Antwerpse kunstenaar overgedragen aan het museum. Voorzitter van het KMSKA, Luk Lemmens, noemt de schenking “een bewijs van vertrouwen in het museum als bewaarder van belangrijk cultureel erfgoed”. Het werk van Van Mieghem is onlosmakelijk verbonden met de stad Antwerpen. Terugkerende thema’s in zijn oeuvre waren het uitgaansleven aan de De Keyserlei, het leven in en rond de haven van Antwerpen, en de emigratie naar Amerika. Van Mieghem groeide op in het café van zijn moeder, tegenover de magazijnen van de befaamde Red Star Line.

De schenking, die alle periodes uit Van Mieghems oeuvre beslaat, bestaat onder andere uit olieverfschilderijen, mono­types, pastellen, etsen en steendrukken. Daarnaast bevat de collectie ook portretten van ­James Ensor en Willem Elsschot.

“Het museum zal de collectie bewaren en toegankelijk maken voor toekomstige generaties”, laat Lemmens weten. In het najaar van 2025 komt het KSMKA met een tentoonstelling over ­Eugeen Van Mieghem.