© EPA-EFE

Ongekend scenario op komst in de Eredivisie? FC Twente en AZ naderen play-offwedstrijd voor Champions League

FC Twente en AZ stevenen af op een fotofinish in de strijd om de derde plaats in de Nederlandse Eredivisie. In theorie kunnen beide ploegen op meerdere vlakken gelijk eindigen, waardoor zelfs nog de mogelijkheid van een beslissingswedstrijd bestaat. De winnaar daarvan plaatst zich dan voor de voorrondes van de Champions League.

Jeroen Kapteijns, Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

FC Twente treft op de laatste speeldag PEC Zwolle in een uitduel, terwijl AZ het thuis opneemt tegen FC Utrecht. Nummer drie FC Twente gaat met een voorsprong van twee punten de laatste speeldag in en heeft ook een minimaal voorsprong in doelsaldo (+1).

Als FC Twente volgende week gelijkspeelt en AZ wint, komen beide concurrenten in punten gelijk. Dan telt het doelsaldo. Maar ook dat kan in theorie gelijk worden en dan geeft het aantal doelpunten voor de doorslag. Momenteel hebben beide ploegen er 67 gemaakt. Het volgende criterium zou dan zijn de onderlinge resultaten, maar die zijn identiek, want beide ploegen hebben hun thuiswedstrijd tegen de directe concurrent met 2-1 gewonnen.

© EPA-EFE

In het scenario dat AZ met 1-0 wint van FC Utrecht en FC Twente uit bij PEC Zwolle met 1-1 gelijkspeelt, eindigen beide ploegen op alle punten precies gelijk en dan zal volgens de reglementen van de KNVB een of twee beslissingswedstrijd(en) de doorslag moeten geven

Hattrick Bergwijn

Ajax heeft zondag op de 33e speeldag in de Eredivisie een eenvoudige 3-0 thuiszege geboekt tegen Almere City. Steven Bergwijn legde de wedstrijd al in de eerste helft in een beslissende plooi met een knappe hattrick.

Na een flauwe openingsfase nam Ajax-kapitein Steven Bergwijn de thuisploeg op de sleeptouw. De Oranje-international opende na net geen half uur (29.) de score waarna hij met een fraaie volley (34.) en een heerlijke solo (38.) nog voor de pauze zijn hattrick compleet maakte. In de tweede helft werd er niet meer gescoord.

Mika Godts mocht in het slotkwartier nog invallen. Ajax (55 punten) is door de overwinning en de 2-3 nederlaag van NEC (50 p.) tegen Feyenoord zeker van de vijfde plaats.

PSV blijft steken op gelijkspel

Landskampioen PSV is zondag op de voorlaatste speeldag in de Eredivisie niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Fortuna Sittard. Feyenoord won dan weer in extremis van NEC Nijmegen.

PSV dook de rust in met een verrassende 1-0 achterstand na een doelpunt van Inigo Cordoba (27.) namens Sittard. Na de pauze gooide Peter Bosz Johan Bakayoko in de strijd maar ook hij slaagde er niet in om het verschil te maken. In de 72e minuut wisten de Eindhovenaren de bordjes echter alsnog opnieuw gelijk te hangen via Jerdy Schouten, maar verder dan dat kwam de landskampioen niet meer.

Op hetzelfde moment boekte runner-up Feyenoord een felbevochten 2-3 zege bij NEC Nijmegen. Ex-Antwerp-sterkhouder Calvin Stengs (45.) zette de Rotterdammers op slag van rust op voorsprong. NEC knokte zich in de tweede helft terug in de wedstrijd, maar bij een 2-2 tussenstand zorgde ex-Cercle Brugge-spits Ayase Ueada alsnog voor de beslissende 2-3.

Feyenoord (81 punten) komt op één speeldag van het einde twee punten dichter bij PSV (88) dat weliswaar al zeker even zeker is van de titel.