© BELGA

Ex-topman Optima Piqueur en twee kinderen zijn aangehouden

Jeroen Piqueur, de ex-topman van Optima Bank, is aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent. Dat bevestigt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Ook zijn kinderen Ruben en Rebecca Piqueur zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het gaat om aanhoudingen in het onderzoek naar het faillissement van de Optima Bank. De bank werd op 15 juni 2016 failliet verklaard door de Gentse rechtbank van koophandel. De Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen voert een onderzoek naar de ondergang van de Optima Bank, nadat de Nationale Bank aanwijzingen van strafrechtelijke inbreuken overmaakte.De Gentse onderzoeksrechter Annemie Serlippens heeft nu besloten om bijna anderhalf jaar na de start van het onderzoek Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur aan te houden. Dat gebeurde donderdagavond nadat ze opgepakt en verhoord werden.

Parketwoordvoerster Caroline Jonckers bevestigt de aanhouding, maar kan voorlopig geen bijkomende informatie geven.Jeroen Piquer werd in mei van dit jaar door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld voor grootschalige fiscale fraude. Piqueur ging in beroep tegen dat vonnis maar het Gentse hof van beroep heeft nog geen uitspraak gedaan. Hij wordt vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Piqueur kreeg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft. Hij kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro en de rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven.

De Standaard meldt dinsdag dat het Gentse gerecht sinds enkele weken ex-toplui van Optima heeft opgepakt voor verhoor. "De bestuurders werden na verhoor vrijgelaten. Van sommigen is geweten dat er voorwaarden aan gekoppeld werden. Zo mochten ze geen contact meer hebben met Jeroen Piqueur", schrijft de krant. "Ruben Piqueur komt in beeld als voormalig bestuurder van Optima Bank, terwijl Rebecca Piqueur in het verleden bestuurder was van Imaco. Dat is de vennootschap waarlangs Jeroen Piqueur ervan verdacht wordt zich verrijkt te hebben ten nadele van Optima Bank. Piqueur zelf zei dat de betaling van 600.000 euro per jaar de tegenprestatie was voor allerlei managementdiensten."

De parlementaire onderzoekscommissie concludeerde in juli dat Jeroen Piqueur en het management verantwoordelijk waren voor het faillissement en dat het toezicht strenger moest. Jeroen Piqueur zelf bleef de schuld voor het faillissement bij de Nationale Bank leggen en stelde dat het strafonderzoek de waarheid aan aan het licht zou brengen. Er werden toen veel vragen gesteld over het trage gerechtelijke onderzoek naar het faillissement, en er werd geopperd dat het gerecht de zaak liet aanslepen om een minnelijke schikking met Piqueur te bekomen. De groep van speurders die de zaak aanvankelijk onderzocht werd een tijdlang ook ingeperkt, en er werd verwezen naar de complexiteit van het dossier. Ook de curatoren van de failliete Optima Bank hadden een aantal "mogelijk strafrechtelijke inbreuken" vastgesteld en meegedeeld aan de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen, maar daar kwam geen reactie op.

Jeroen, Ruben en Rebecca Piqueur verschijnen vermoedelijk vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over hun verdere aanhouding. De advocaten van Jeroen Piqueur zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER