Online vrouwenmagazine vecht om te overleven: "100.000 euro vinden, of we moeten ermee stoppen"

Charlie Magazine zit in slechte papieren. Het online magazine “met een vrouwelijke blik op de wereld” groeide in amper vier jaar tijd uit tot een populaire publicatie, maar bezielster Jozefien Daelemans trekt nu aan de alarmbel: “We hebben 100.000 euro nodig om verder te kunnen gaan.”

Rebecca Van Remoortere

100.000 euro in vier weken tijd op de rekening van Charlie krijgen, dat is waar de redacteurs van het online magazine sinds gisteren voor vechten. Dat bedrag staat voor het redactiebudget dat nodig is om een jaar verder te geraken met het magazine.

De kern van de Charlie-redacteurs postte woensdag een videoboodschap en artikel om financiële hulp te vragen. “Het lukt ons niet meer om de eindjes aan elkaar te knopen. Zo’n 100.000 mensen per maand lezen onze artikels en bekijken onze video’s, maar niet meer dan zo’n 1.300 mensen hebben een abonnement. Dat betekent dat nauwelijks meer dan 1 procent van onze lezers ons magazine ook financieel ondersteunt”, klinkt het ongerust in de boodschap.

Verenigingen

“Daarom willen we nu onze lezers, maar ook verenigingen, grotere organisaties of investeerders aanspreken om ons te helpen, want zonder steun moeten we er noodgedwongen mee stoppen”, zegt de Antwerpse initiatiefneemster Jozefien Daelemans.

Er liggen een aantal zaken aan de basis van de moeilijkheden van Charlie. “Wij krijgen in tegenstelling tot klassieke media geen structurele subsidies. Wij moeten 21 procent btw doorstorten en betalen bijvoorbeeld 4 euro per verzonden magazine. We kiezen er ook bewust voor om onze site niet vol te zetten met banners en pop-ups van adverteerders.”

Kentenering nodig

“Verder zijn er vandaag heel weinig mensen bereid om te betalen voor online nieuws. We hebben een kentering nodig in de geesten van mensen. Bij ons is 60 procent van de stukken gratis en 40 procent betalend, maar van leden en betaalartikels alleen komen vandaag nog maar heel weinig journalistieke media rond.”

Dat Charlie zo acuut hulp nodig heeft, is een gevolg van het toekennen van de projectsubsidies door minister voor Media en Cultuur Sven Gatz (Open VLD). “Wij vroegen 75.000 euro projectsubsidies aan. Alles zag ernaar uit dat we die zouden krijgen, maar deze week kregen we te horen dat dat niet het geval is.”

Na de oproep van de Charlie-redactie woensdag kreeg het magazine in een paar uur tijd al 6.000 euro binnen. “Als we 50.000 euro zouden inzamelen binnen de vier weken, kunnen we al een half jaar verder, hoe meer financiële hulp we krijgen, hoe langer Charlie blijft bestaan.”

Charlie begon vijf jaar geleden als een blog. Vier jaar geleden kreeg het via een crowdfunding 30.000 euro bij elkaar om uit te groeien tot online magazine. Twee jaar geleden kreeg het magazine nieuwe ademruimte door de hulp van twee privé-investeerders, onder wie reclameman Harry Demey. Vandaag blijven de redacteurs vechten.

Niet zomaar opgeven

“We zijn hoopvol, en we gaan nu vechten voor elke 100 euro. We kunnen niet zomaar opgeven. Een medium als Charlie is meer dan ooit nodig. Daar moeten mensen zich nog meer bewust van worden”, aldus nog Daelemans.

Charlie werkt met twee vaste redacteurs en een groep freelancers. Er schrijven ook een paar bekende koppen voor het magazine, zoals opiniemaker en schrijfster Dalilla Hermans en comédienne Soe Nsuki.

© rr