Waarom ze in Londen liever geen mannen met bruine schoenen zien

© REUTERS

In het Londense financiële centrum, The City, geldt sinds mensenheugenis een belangrijk kledingvoorschrift: bruine schoenen zijn not done. Hoe komt dat, en is die regel niet achterhaald, vraagt The Guardian zich af.

rvs

“No brown in town.” Dat is de onuitgesproken regel als je in The City werkt en ’s ochtends een paar schoenen uitkiest. Uit een Britse overheidsstudie bleek in 2016 dat investeringsbanken minder geneigd zijn om mannen aan te nemen die bruine schoenen dragen bij een sollicitatiegesprek, en sommige bazen zouden hun stagiairs volgens The Guardian zelfs opdragen nooit een blauw kostuum met die kleur van schoenen te combineren.

“Op het platteland gaat het er anders aan toe, maar in de stad moest je verstandig en formeel overkomen”, legt de Britse consultant en stijlgoeroe Peter York uit aan The Guardian. “Dat betekende dat mannen zich moesten houden aan een combinatie van donkerblauw of grijs met zwart. Andere ideeën waren niet toegelaten.”

Als York een afspraak zou hebben met iemand van een grote bank, zou hij naar eigen zeggen ook kiezen voor een saai blauw pak en zwarte geklede schoenen. “Als je wil dat mensen zich concentreren op wat je te zeggen hebt, wil je ze niet afleiden met je schoenen. Tenzij je natuurlijk net wil opvallen.”

“Belachelijke regel”

“Dit soort belachelijke regels ontstaat meestal doordat mensen zich onzeker voelen”, stelt Justin Myers, schrijver en columnist voor mannenblad GQ. “Het heeft alles te maken met de obsessie van de Britten met klasse en mensen buitensluiten. Als je niets op iemand aan te merken hebt, kijk dan naar zijn schoenen.”

“Iemand die bruine schoenen draagt, zit net beter in zijn vel. Een andere oude regel zegt: echte klasse schuilt erin de regels te durven breken”, besluit Myers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer