Na de VRT-reeks ‘Godvergeten’ richtte de Kamer een bijzondere onderzoekscommissie op naar seksueel geweld binnen en buiten de Kerk.© BART DEWAELE

Onderzoekscommissie naar seksueel misbruik komt met 137 aanbevelingen na VRT-reeks ‘Godvergeten’

De onderzoekscommissie in de Kamer naar kindermisbruik en seksueel geweld, binnen en buiten de Kerk, heeft donderdag unaniem 137 aanbevelingen goedgekeurd. De commissie, die in november 2023 van start ging, kwam er na de documentairereeks ‘Godvergeten’ waarin verschillende slachtoffers getuigden.

Siska Thuysbaert
Bron: BELGA

“We hebben zes maanden tegen de klok gewerkt. Vandaag formuleren we 137 aanbevelingen om de strijd tegen kindermisbruik en seksueel geweld op te voeren.” Met die woorden opende Sophie De Wit (N-VA) de laatste zitting van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik, binnen en buiten de Kerk. Die commissie werd opgericht in de nasleep van de VRT-documentaire Godvergeten. Daarin vertelden verschillende mensen die als kind seksueel misbruikt werden door een geestelijke, hun verhaal. De reeks ging als een schokgolf door Vlaanderen en liet ook Wallonië niet onberoerd.

LEES OOK. “Laat de Kerk dit nooit meer zelf oplossen”, vraagt Rik Devillé aan onderzoekscommissie over seksueel misbruik

De Kamer richtte in 2010 al eens een bijzondere commissie rond het seksueel misbruik binnen de Kerk op. Maar dit maal ging het over een volwaardige onderzoekscommissie. Die moest de slachtoffers centraal stellen en de aanpak van seksueel misbruik onder de loep nemen. Ook Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek dat in 2010 gevoerd naar misbruik in de katholieke Kerk, kwam daarbij nog eens aan bod. De Hoge Raad van Justitie legde daarover – met enige vertraging – een rapport voor aan de leden van de commissie. Daaruit blijkt dat er “disfuncties” zijn geweest en “indicaties” van kerkelijke druk.

LEES OOK. Ruzie onder magistraten, disfuncties en ‘indicaties’ van kerkelijke druk in Operatie Kelk, maar geen formeel bewijs

Omdat er onvoldoende tijd was om dieper in te gaan op het onderzoek naar Operatie Kelk, willen de leden volgende legislatuur een nieuwe onderzoekscommissie oprichten. Specifiek rond Operatie Kelk. “Het werk is niet af. Het werk is nooit af wanneer het gaat om kindermisbruik en seksueel geweld”, benadrukt De Wit. Maar wat zijn de belangrijkste aanbevelingen die de commissie nu al formuleert?

Belangrijkste aanbevelingen tot nu toe

  • Het parlement moet een commissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen kinderen en minderjarigen aanstellen. Die heeft de leiding over een nieuw expertisecentrum dat de problematiek in de diepte moet onderzoeken.
  • De afschaffing van de verjaringstermijn bij kindermisbruik moet onderzocht worden.
  • Er is nood aan een algemene telefoon- en chatlijn die 24/7 beschikbaar is voor alle slachtoffers.
  • 18 november moet de herdenkingsdag worden voor alle slachtoffers van seksueel geweld.
  • De Kerk moet proactief optreden en daders zelf opsporen via informatie uit het archief of via een aanwijzing.
  • Het aantal geseponeerde dossiers, dat is vandaag 58 procent, moet naar beneden. We moeten meer inzetten op DNA-onderzoek en nieuwe onderzoeksstrategieën.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER