© Kaj Sennelöv snaplov.com

Minder verspilling en eenzaamheid dankzij Opschepper

Drie studenten productontwikkeling van de UAntwerpen hebben met hun project Opschepper een Food Waste Award gewonnen. Het concept is simpel, maar geniaal: ouderen koken met voedseloverschotten een heerlijke maaltijd voor een paar studenten, om vervolgens samen te tafelen.

mf

Voor een studieopdracht moesten Laurens Somers, Thomas Domen en Ward Van Houdt vorig jaar iets doen met het delen van eten. Ze kwamen met een concept waarbij niet alleen onverkocht eten wordt gebruikt, maar waarbij ook iets gedaan wordt aan het sociale aspect van samen eten. Laurens Somers: “Ouderen zijn vaak eenzaam en studenten voelen zich ook vaak eenzamer dan ze willen toegeven. Met Opschepper brengen we die groepen samen aan tafel, terwijl we tegelijk voedselverspilling tegengaan.”

Net als eten bij oma

Tot nu toe werden er twee sessies georganiseerd, steeds met één oudere die kookte en een stuk of drie studenten die kwamen eten. “We willen het bewust kleinschalig houden. Het moet het gevoel geven alsof je bij je ouders of je oma gaat eten”, zegt Laurens. “De naam Opschepper vonden we gewoon goed klinken. Je schept eten op, maar je kunt ook vragen: ‘Ben jij een opschepper?’ En dan heeft het natuurlijk een dubbele betekenis.”

De drie vrienden zijn van plan om het initiatief verder te ontwikkelen. Daarover zijn nu gesprekken bezig met mogelijke partners, die kunnen helpen om aan de ingrediënten voor de maaltijd te komen. “We zijn nu druk bezig met onze masterproef, maar in de zomer hopen we hier verder mee te gaan. Dankzij de prijs komt alles nu in een stroomversnelling.”

Opschepper won een Food Waste Award in de categorie change makers. Daarnaast werd tijdens de prijsuitreiking in Brussel ook nog een Food Waste Held gekozen, en die erkenning ging ook naar de studenten. Als prijs mogen ze binnenkort een ­promofilmpje opnemen.