© Natuurpunt

Natuurpunt plant 7.000 nieuwe bomen in Gasthuisbossen

Deze zondag plant Natuurpunt maar liefst 7.000 nieuwe bomen in de Gasthuisbossen in Sint-Katelijne-Waver. De plantactie kadert in de crowdfundingcampagne ‘Bos voor iedereen’. Ook in het Meetjesland en Zottegem komen er nieuwe bomen.

Stijn Van de Sande,Stijn Van de Sande

Met de crowdfundingcampagne ‘Bos voor iedereen’ riep natuurorganisatie Natuurpunt iedereen op om mee te sparen voor bossen in de buurt van woonwijken. Ook Veerle Baetens en The Broken Circle Breakdown maakten een videoclip en cover van ‘Laat ons een bloem’ om geld in te zamelen. Met het geld dat werd opgehaald plant Natuurpunt komende zondag maar liefst 34.000 nieuwe bomen. 7.000 van de bomen komen in de Gasthuisbossen in Sint-Katelijne-Waver.

De Gasthuisbossen groeiden sinds 2011 al met bijna tien hectare en door de nieuwe bomen zal het bos opnieuw vijf hectare groter worden. Bij de aanplanting kiest Natuurpunt voor inheemse boomsoorten zoals de zomereik, beuk, winterlinde, berk, boswilg en hazelaar.

“Bossen zijn van cruciaal belang voor de natuur, voor de zuivering van onze lucht en voor het welzijn van mensen”, zegt Lieven De Schamphelaere van Natuurpunt. “Maar in Vlaanderen is er nog heel wat werk aan de winkel. Met een bosbedekking van zo’n 11 procent is Vlaanderen een van de bosarmste regio’s in Europa. Het Europese gemiddelde is 43 procent bosbedekking. Vooral in de buurt van woonkernen en steden zijn er niet genoeg bossen om in te spelen, lopen of wandelen.”

Massale steun

“Maar de overheid neemt volgens ons te weinig initiatieven om daar iets aan te doen, daarom doen we het zelf”, aldus De Schamphelaere. “Dankzij de massale steun van burgers kunnen we gronden aankopen en die bebossen. Voor veertig euro kan Natuurpunt tien vierkante meter nieuw ecologisch en inheems bos creëren. Maar we hebben ook helpende handen nodig. Daar mag iedereen komen helpen om de jonge bomen te planten.”

‘Bos voor iedereen’ is dit jaar aan haar achtste editie toe. Ook in het Meetjesland en in Zottegem worden er zondag duizenden jonge bomen geplant. Wie zelf ook een boom wil planten kan zondag tussen 10u en 16u terecht aan de Gasthuisbossen, Berlaarbaan 297 in Sint-Katelijne-Waver.