Plots heel andere sfeer op derde debat: “We krijgen een andere De Wever te zien”

© blg/rr

Kris Peeters blijft even stilstaan en kijkt verbaasd naar Bart De Wever. De CD&V-lijsttrekker is net aangekomen op het debat van ondernemersvereniging Voka, en De Wever is toevallig de eerste die hij er ­tegen het lijf loopt. Peeters kijkt verbaasd omdat De Wever hem, in tegenstelling tot de vorige keren, spontaan een hand geeft, en zelfs zijn standaardvraagje “Alles goed?” met een glimlach beantwoordt. Bart De Wever merkt de verbazing en vraagt grappend: “Waarom zo wantrouwig, Kris?”

Dit is het derde debat tussen de lijsttrekkers in Antwerpen. Het is de eerste keer dat het er in de coulissen enigszins gemoedelijk aan toegaat. Vorige week in het Zuiderpershuis was het nog één tegen allen. Groen-kopman Wouter Van Besien, Peeters en de andere lijsttrekkers stonden toen in de ene hoek van de foyer, bijna als schooljongens in een kringetje, grappend en plaagstoten uitdelend. Helemaal in de andere hoek stond Bart De Wever alleen, met een Cola Zero en een medewerker. De hele tijd bleef hij met zijn rug naar de ­anderen gekeerd staan.

Philippe De Backer (Open VLD) deed toen nog een schuchtere ­poging om contact te maken, maar droop af zodra De Wever zijn rug nog meer keerde dan al het geval was. Oude rot Kris Peeters liet zich niet afschrikken door die lichaamstaal, en stapte op De Wever af om te ­vragen waarom er ’s nachts twee politieagenten voor zijn deur stonden, zogezegd omdat zijn alarm was ­afgegaan, terwijl zijn appartement niet eens een alarm heeft. “Een menselijke fout in het computersysteem”, aldus De Wever, die verzekerde dat het geen pesterij was. Eens uitgepraat, viel er een ­ongemakkelijke stilte. De Wever bleef voor zich ­uitstaren, Peeters zocht reikhalzend een elegante uitweg.

Toen Horeca Vlaanderen afgelopen vrijdag zijn ­memorandum voorstelde, voltrok zich een gelijkaardig scenario. De organisatoren hadden nochtans hun best gedaan, met een uitgebreid ontbijt in een hippe koffiebar. “Samen ontbijten brengt warmte tussen de mensen”, aldus Horeca Vlaanderen. Maar toen De Wever zonder opkijken of iemand te begroeten als laatste mee aanschoof, zakte de temperatuur rond de ontbijttafel onmiddellijk enkele graden.

Deze week op het Voka-debat dus een heel andere sfeer. Ook tijdens het debat zelf was een andere De Wever te zien. Terwijl hij bij de vorige gelegenheden nog voortdurend met de ogen draaide wanneer ­anderen aan het woord waren, was dat nu alleen nog bij de tussenkomsten van Peter Mertens (PVDA). De Wever stapte zelfs in het ritme van de muziek het podium op en begon met een grapje: “Zet die ploat af”.

Al zal er meer nodig zijn om het wantrouwen bij Kris Peeters helemaal weg te nemen. Hij heeft Heist Loopt en Zingt nog niet verteerd. Die loop­wedstrijd vond afgelopen zomer plaats in Heist-op-den-Berg. Peeters liep toen samen met De Wever over de finish. De twee praatten en lachten. De sfeer was sportief en gemoedelijk, vond Peeters. Tot hij de dag nadien in de krant las dat De Wever hem daar ­tegenover een journalist “een transmigrant” had genoemd – omdat hij van Puurs naar Antwerpen was verhuisd. Peeters is niet het type politicus dat zoiets met een handdruk en glimlach zomaar achter zich laat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer