De organisatoren van de eerste Wase plattelandssafari.© ivan elegeert

Eerste Wase Plattelandssafari zet troeven van de streek in de kijker: “Willen zo veel mogelijk mensen bewust maken van de waarde van platteland”

Stekene/Sint-Niklaas/Sint-Gillis-Waas -

Op zondag 2 juni wordt voor de allereerste keer de Wase Plattelandssafari georganiseerd. De Landelijke gilden van het gewest Sint-Niklaas willen er de troeven van het Wase platteland in de kijker stellen en hopen dat de tocht een klassieker wordt. Net als op een echte safari kunnen de deelnemers op zoek naar de Wase Big Five, al zijn dat geen dieren.

Ivan Elegeert

De organisatoren haalden de mosterd bij de Gentse Buitenband. Deze fietstocht, die al meer dan dertig jaar op de laatste dag van de Gentse Feesten worden georganiseerd, lokt elk jaar duizenden fietsers die de landelijke groene gordel rond Gent al fietsend (of wandelend) willen verkennen.

“Die ambitie hebben we in het Waasland nog niet”, vertelt consulent Eddy De Zutter van de Landelijke Gilden. “Maar we willen van deze tocht wel een even grote klassieker maken als de grote broer in Gent. Want het Waasland heeft zo mogelijk nog veel meer troeven. En die willen we in de kijker zetten.”

“Lokale producten proeven”

De organisatoren kozen bewust voor een ‘safari’ door het Waasland. “Bij een safari horen klassiek de Big Five onder de dieren: de buffel, de leeuw, het luipaard, de neushoorn en de olifant. In ons concept hebben we de dieren vervangen door vijf belangrijke kenmerken van het Wase platteland”, vervolgt Bert Schelfaut, voorzitter van Landelijke Gilden gewest Sint-Niklaas. “Zo is er de landbouw en de lokale economie, het landschap en de natuur, de lokale producten, het erfgoed en de vele mooie tradities, en uiteraard de prachtige dorpen vol vriendelijke mensen. Vijf troeven die voor mensen uit de stad nog te vaak onbekend en onbemind zijn.”

Er zijn fietstochten van 15, 35 en 60 kilometer, en er is een wandeltocht van 8 kilometer uitgestippeld. “Alle tochten vertrekken vanuit De Zoal aan het Klapdorp in Sint-Pauwels. De langste tochten trekken richting Stekene, Klein-Sinaai, de Belgisch-Nederlandse grens, en de Wase polders. Onderweg zorgen we uiteraard voor de inwendige mens en op de vele stopplaatsen kan je lokale producten proeven en een drankje nuttigen”, klinkt het bij de organisatoren.

“Volgend jaar ander stukje Waasland”

“We willen bewust geen politieke boodschap verkondigen. De Landelijke Gilden willen zo veel mogelijk mensen bewust maken van de waarde van platteland en al haar troeven. Het is de bedoeling om volgend jaar een ander deel van het Waasland aan te snijden. Want onze streek heeft zoveel mooie en verrassende elementen die zelfs de doorwinterde wandelaars of fietsers zullen verbazen”, besluit Schelfaut.

Inschrijven kan via www.landelijkegilden.be/activiteiten/de-wase-plattelandssafari of via facebook: Wase plattelandssafari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER