Openbare omroep

Volgende week mogelijk bemiddelaar aan de slag bij VRT

De documentaire Godvergeten, een van de programma’s die tot wrevel leidde tussen de VRT-top en het personeel.© vrt

Mogelijk kan volgende week al een bemiddelaar worden aangesteld die het vertrouwen tussen personeel en directie bij de VRT moet helpen herstellen. Dat heeft Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) aangekondigd in het Vlaams Parlement.

blg

De vakbonden gaan zich intern beraden over het voorstel, met de bedoeling volgende week al knopen door te hakken. Ze hopen dat de externe bruggenbouwer het vertrouwen kan herstellen en kan werken aan de communicatie bij de openbare omroep. Het was de directie die voorstelde om een externe bemiddelaar in te schakelen. Volgens de bonden heeft die directie al een “ernstige kandidaat” voorgesteld.

Binnen de openbare omroep ontstond sociale onrust toen de directie vorige maand op het laatste nippertje de uitzending tegenhield van de documentairereeks over Bart De Pauw, Het proces dat niemand wou. Uiteindelijk verontschuldigde ceo Frederik Delaplace zich en ging de reeks toch op antenne.

Oppositiepartijen Vooruit en Groen interpelleerden de minister donderdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement naar aanleiding van berichtgeving van De Standaard dat de VRT-top niet alleen bij de documentaire over Bart De Pauw ingreep in het uitzendschema, maar ook op andere momenten wijzigingen zou hebben doorgevoerd of overwogen.

“Verontrustende berichten”

Katia Segers (Vooruit) wilde weten of Dalle op de hoogte was van die tussenkomsten van de VRT-directie. Zo zou onder meer overwogen zijn om de ophefmakende documentaire Godvergeten uit te stellen. Groen-parlementslid Meyrem Almaci sprak van “verontrustende berichten” over de manier van besluitvormen en “mogelijke beïnvloedbaarheid van de top van de VRT”.

Dalle benadrukte dat er van politieke druk geen sprake is. Binnen de VRT worden interne discussies gevoerd over de programmatie en de ceo en zijn directie hebben de eindverantwoordelijkheid, stelde hij. De directie mag volgens de minister afwegingen maken en moet hem niet op de hoogte brengen van wijzigingen in het zendschema.

Toch verwacht Dalle dat de openbare omroep op korte termijn transparantie brengt over het beslissingsproces voor de programmatie. De minister vraagt “heldere flowcharts” over die besluitvorming. “De ceo heeft mij bevestigd dat hij daar werk van zal maken”, zei hij.

Vanuit de oppositie werd opnieuw aangedrongen op een externe doorlichting van de openbare omroep. Dalle ziet daar geen noodzaak toe en wil de bemiddelaar alle kansen geven.