Direct naar artikelinhoud
Werk

Zelfstandigen met 'late roeping' zijn gelukkiger

Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Thinkstock

Als je op oudere leeftijd zelfstandige wordt, is de kans veel groter dat je ook gelukkig wordt in je job. Want dan vind je makkelijker een goede balans tussen privé en werk.

Twee derde van de bevraagden zegt best tevreden te zijn met de werk-privébalans, zo blijkt uit onderzoek van hr-bedrijf Acerta bij 2.500 zelfstandigen. Vooral mensen met 'een late roeping' doen het beter dan zij die meteen na hun studies aan de slag gegaan zijn als zelfstandige. Van de zelfstandigen die eerder hebben gewerkt onder een ander statuut, is bijna 70 procent tevreden tot zeer tevreden, terwijl dit voor de anderen slechts 60 procent is.

Het is zelfs zo dat naarmate iemand langer iets anders deed de uiteindelijke tevredenheid als zelfstandige toeneemt. Wie meer dan twintig jaar onder een ander statuut heeft gewerkt, zegt in 80 procent van de gevallen tevreden tot zeer tevreden te zijn over de werk-privébalans.

Oudere kinderen

"Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en dan pas de stap naar zelfstandigheid zetten, vallen uiteen in twee grote groepen", zegt Els Schellens van Acerta.

"Er zijn eerst en vooral de consultants. Vaak zijn dat werknemers die ontslagen werden bij een reorganisatie en beslissen dat ze nog wel willen werken, maar dan op hun eigen manier. Kennis hebben ze op overschot, dus gaan ze advies geven aan bedrijven. Daarnaast zijn er de vrouwelijke 50-plussers. Zij hebben hun hele leven gewerkt, maar willen – nu de kinderen de deur uit zijn – graag nog iets doen dat ze echt leuk vinden. De laatste jaren zien we dat zij sneller de stap naar zelfstandigheid zetten."

"Waarom de zelfstandigen die pas later instappen tevredener zijn over hun werk-privébalans is heel simpel: ze hebben beter nagedacht over de stap naar zelfstandigheid. Hun situatie is heel anders dan die van iemand die bijvoorbeeld het familiebedrijf overgenomen heeft van zijn vader", meent Schellens.

'Ze hebben beter nagedacht over de stap naar zelfstandigheid'
Els Schellens, Acerta

"Een zelfstandige met een late roeping is per definitie al wat ouder, heeft wat meer bagage, meer ervaring, weet beter wat hij waard is. Het feit dat de kinderen ouder zijn, maakt het ook makkelijker om de werk-privébalans in evenwicht te houden."

Administratieve rompslomp

Uit de studie blijkt ook dat het in dienst nemen van de eerste werknemer voor behoorlijk wat stress zorgt bij de zelfstandige, of die nu oud of jong is. De administratieve rompslomp die erbij komt kijken en de financiële druk die de zelfstandige voelt, maakt dat de balans werk-privé weer bedreigd wordt.

Maar zodra iemand tien werknemers in dienst heeft, verdwijnt die stress weer. Dat is logisch, want als je op dat punt bent aangekomen, heb je meestal ook al iemand in dienst die het hr-luik voor zijn rekening neemt en je dus een hoop beslommeringen uit handen neemt.