Hasselt krijgt tram- en bustunnel voor vlotter openbaar vervoer: zo zal deze eruit zien

Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan een tunnel voor het openbaar vervoer aanleggen onder het kruispunt van de Grote Ring (R71 Gouverneur Verwilghensingel) met de Universiteitslaan (N702) in Hasselt. De tram- en bustunnel maakt deel uit van het Spartacusproject en zal door de nieuwe sneltram worden gebruikt. Op 20 augustus starten de voorbereidende werken.

Belga

Langs de Universiteitslaan en Koning Boudewijnlaan leggen het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn een aparte rijbaan voor het openbaar vervoer aan. Die gaat vervolgens in een tunnel onder het kruispunt met de Grote Ring door. Door de tunnel nu al aan te leggen en in gebruik te nemen voor de lijnbussen, wordt op korte termijn het openbaar vervoer in Limburg versterkt.

De Vlaamse overheid investeert 9,6 miljoen euro om een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer mogelijk te maken. “Reizigers van De Lijn zullen in de toekomst niet meer moeten aanschuiven op de Universiteitslaan en aan de verkeerslichten aan de Grote Ring. De tunnel wordt in eerste instantie gebruikt door lijnbussen en later door de Spartacustrams”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). “De snelheid en de stiptheid van het openbaar vervoer op de as Hasselt-Genk-Oost-Limburg zullen hierdoor drastisch verbeteren.”

Bovendien komen er een aantal nieuwe fiets- en voetgangerstunnels aan het kruispunt, waarvoor de Vlaamse overheid nog 11,4 miljoen euro investeert. De fietsonderdoorgangen worden ruimer en krijgen meer lichtinval, terwijl de kruispunten met slimme verkeerslichten worden uitgerust. Zo komt er een veiligere verkeerssituatie voor alle weggebruikers en moet het verkeer op de kruispunten, de Universiteitslaan en de Grote Ring vlotter doorstromen.

Eind augustus starten de voorbereidende nutswerken. Die werken duren tot het voorjaar van 2019. In de loop van 2019 starten de hoofdwerken - die ongeveer een jaar in beslag zullen nemen - met de bouw van de tram- en bustunnel, de vernieuwing van de fietsinfrastructuur en de herinrichting van de kruispunten. Tijdens beide fases van de werken zal de hinder voor het verkeer beperkt blijven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer