Direct naar artikelinhoud
Video

"Je kunt niet leven zonder dingen stuk te maken"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: de Nederlandse auteur Daan Heerma van Voss (31). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

en

23. Aan wie hebt u leed berokkend?

“Vermoedelijk aan veel meer mensen dan ik nu kan bedenken. Als ik er een categorie op moet loslaten: geliefden. Hoewel ik mijn best deed goed te zijn, als geliefde en als ex, mislukt het eigenlijk altijd. Er blijft niets van over, geen vriendschap, geen afstandelijk maar oprecht contact, geen wederzijdse blik op een feestje die uitdrukt dat we ooit iets belangrijks hebben gedeeld. Uiteindelijk resteerden klachten en roddels.

'Hoewel ik mijn best deed goed te zijn, als geliefde en als ex, mislukt het eigenlijk altijd'
Daan Heerma van Voss

“Zo hoorde ik eens via via dat een tante van een ex-geliefde rondbazuint dat ik met een aantekeningenboekje naast het ziekbed van deze geliefde had gezeten, toen deze in levensgevaar verkeerde. In werkelijkheid was ik radeloos, en doodsbang dat zij me zou ontglippen, wat zomaar had kunnen gebeuren. Ik herinner me dagen en nachten in het ziekenhuis, een lang, dun koord van tijd dat elk moment kon knappen. Op dat moment had ik veel, zo niet alles willen opgeven om haar weer gezond te krijgen. Maar wat bleef er van die liefde over? Het beeld van een wrede schrijver die verlekkerd aanteke­ningen zat te maken, een lijkenpikker die niet kon wachten tot er eindelijk een echt lijk in zijn leven was verschenen. Wat moet ik deze tante gekwetst hebben.

“Maar wat ik precies heb misdaan, is me volstrekt onduidelijk. (zucht) Misschien kun je eenvoudigweg niet leven zonder dingen stuk te maken.” 

Lees de verrassende antwoorden van Lize Spit op de andere vragen van Proust: "Mijn goorste fantasie is dat een vrouw vrijwillig seks heeft met mijn lijk" (+)

Daan Heerma van Voss.Beeld Stefaan Temmerman