GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Houthalen-Helchteren maakt verhuizing van De Coster naar Centrum-Zuid mogelijk

HOUTHALEN-HELCHTEREN
Meerderheid: Vooruit-Groen-Plus (9), CD&V (7) en N-VA (4)Oppositie: BUUR (8) en VB (3)

De Coster: Voor de aanleg van de Noord-Zuid moet het grond- en sloopbedrijf NV De Coster de Grote Baan in Houthalen-Helchteren verlaten. In Centrum-Zuid is er plaats die ook nog uitbreiding van het bedrijf toelaat. Maar daarvoor moet er wat geschoven worden met grondeigendommen. Zo moet er een perceel in het industriegebied onttrokken worden aan het openbaar domein. De raad gaf daarvoor in februari groen licht, maar het was een openbaar onderzoek dat uitsluitsel kon geven. Dat is inmiddels afgerond zonder bezwaren. De volgende stap is de grondruil. Kok dat stond donderdagavond op de agenda van de gemeenteraad. Dat betekent concreet dat de grond van nv Trobeja, die in handen is van familie De Coster, op de site Hoevereinde eigendom wordt van de gemeente. De gemeente op haar beurt maakt het gebied in Centrum-Zuid over aan Trobeja zodat het bedrijf ook in de praktijk alle mogelijkheden heeft om uit te breiden. “Gezien de totale oppervlakte van de te ruilen percelen van beide partijen overeen komt is geen van de partijen een vergoeding schuldig”, zegt burgemeester Alain Yzermans. “De gronden van Hoevereinde kunnen na de ruiling één geheel vormen met het natuurgebied Laambroekvijvers. Er is wel nog de ontbindende voorwaarde dat De Coster alle activiteiten van de huidig locatie aan de Grote Baan worden opgenomen in de ruilovereenkomst.”

Werkzoekenden: De raad heeft een partnerschapsovereenkomst, samen met Genk, As en Zutendaal, goedgekeurd in functie van de projectoproep van WSE Europa. Dat heeft vooral tot doel om werkzoekenden met een complexe problematiek te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Meulenberg: De gemeente stapt mee in de projectoproep Leader Kempen (een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling) in functie van de uitvoering van het masterplan Groene Long Meulenberg. Het gaat om een subsidie van 76.000 euro. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer