© Stad Turnhout

Gent is populair als werkgever, Turnhout kampt met imagoprobleem

Centrumsteden zijn de aantrekkelijkste werkgevers. Op twee staat de farmasector en op drie de media. Maar binnen de lokale besturen zijn er veel verschillen. Turnhout zit bijvoorbeeld met een imagoprobleem.

Christof Willocx

Randstad peilde niet alleen naar de aantrekkelijkheid van de privésector. Er werd ook gepeild naar de aantrekkelijkheid van lokale besturen als werkgever.

“44 procent van de respondenten wil graag tot heel graag voor een centrumstad werken”, zegt Jan Denys, woordvoerder van Randstad.

De stad Gent komt uit het onderzoek als meest aantrekkelijke werkgever van alle Vlaamse centrumsteden. 55 procent van de Oost-Vlaamse respondenten wil voor de stad Gent werken. Enkel inwoners van de provincie waarin de centrumstad zich bevindt, mochten zich uitspreken over de aantrekkelijkheid van de stad als werkgever.

De stad Antwerpen doet het ook goed. 51 procent van de inwoners van de provincie Antwerpen, denkt dat de stad een aantrekkelijke werkgever is.

Maar Turnhout bengelt met 34 procent helemaal onderaan. “Wij hebben nochtans veel sollicitanten voor onze vacatures”, zegt Eric Vos (T.I.M.), burgemeester van Turnhout. “Uit andere onderzoeken blijkt wel dat we een perceptieprobleem hebben. Er is bijvoorbeeld veel groen in onze gemeenten, maar onze inwoners voelen dat niet zo aan.”

“Het is ook jammer dat er een slechte treinverbinding is tussen Turnhout en Antwerpen. De laatste trein naar Antwerpen vertrekt in Turnhout al om 21 uur. Antwerpenaren die in Turnhout in ploegen werken, kunnen dus niet met de trein komen.”

Ook Mechelen doet het niet zo goed. Het staat op de voorlaatste plaats in de lijst van openbare besturen die het aantrekkelijkst zijn als werkgever. “Maar ik vind dit onderzoek te vrijblijvend”, zegt de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Wij zitten bijvoorbeeld kort bij Vlaams-Brabant, maar inwoners van Vlaams-Brabant mochten zich niet over Mechelen uitspreken. Het is bovendien niet verwonderlijk dat Antwerpen beter scoort dan Mechelen als potentiële werkgever, omdat Antwerpen zes keer meer inwoners heeft.” (cwil)

Bij deze steden wil de Vlaming het liefst werken:

1. Gent 55,4%

2. Brussel 52,8%

3. Hasselt 52,4%

4. Brugge 51,0%

5. Antwerpen 50,7%

6. Leuven 47,1%

7. Kortrijk 46,9%

8. Genk 46,5%

9. Roeselare 46,2%

10. Oostende 44,6%

11. Sint-Niklaas 40%

12. Aalst 38%

13. Mechelen 37%

14. Turnhout 34%

* percentage drukt uit hoeveel respondenten de stad een score van minstens vier op vijf geven als aantrekkelijke potentiële werkgever

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER