2018 Future Publishing

BBC News, Amerikaanse zakenkranten en beroemde techsites publiceren berichten over geheime klankopnames Google

"BBC News", "The Guardian", " Wall Street Journal" of "Wired" en "The Verge": al die beroemde nieuwssites vonden de onthullingen van VRT NWS over de klankopnames die Google bijhoudt zo straf dat ze er artikels over publiceerden. Ook Google Amerika reageerde intussen officieel op het nieuws.

Eerder deze week bracht VRT NWS aan het licht dat Google medewerkers laat luisteren naar opnames die gemaakt zijn met de slimme luidspreker Google Home en met de Assistent-app op de smartphone. Maar zonder dat gebruikers daarvan op de hoogte zijn of daar hun goedkeuring voor hebben gegeven.

Ontslagnemend minister van Privacy Philippe De Backer (Open VLD) reageerde meteen. Hij wil dat er een onderzoek komt naar de afluisterpraktijken van Google. De Gegevensbeschermingsautoriteit, de vroegere privacycommissie, roept ontstemde gebruikers op om klacht in te dienen en ook heel wat privacy-experts wijzen op inbreuken tegen de privacywetgeving. 

Nieuws gaat de wereld rond

De onthullingen doen niet alleen in Vlaanderen stof opwaaien. Heel wat toonaangevende, internationale media namen het nieuws gisteren over in hun krant of op hun website. 

Zo verschenen er artikels bij de Britse kranten en hun websites "The Independent", "The Telegraph" en "The Guardian" en ook de Britse openbare omroep BBC brengt het verhaal vandaag op zijn nieuwssite

De beroemde Amerikaanse kwaliteitskrant "The Wall Street Journal" publiceerde een lang artikel en bracht een interview met VRT NWS-journalist Tim Verheyden. Ook andere Amerikaanse kranten als "The Washington Post" en "USA Today" schreven erover.

Engelstalige media linken ook vaak door naar Flanders News, de Engelstalige versie van VRT NWS, waarop het artikel in het Engels verscheen.

(lees verder onder de foto)

Naast de traditionele kranten wordt het nieuws over Google ook opgepikt door meer gespecialiseerde technologiewebsites. "Wired" - een magazine van oorsprong, maar goed voor meer dan 10 miljoen volgers op Twitter - en "The Verge" - 2,5 miljoen volgers op Twitter - pikten het nieuws heel snel op. 

(lees verder onder de foto)

Screenshot van technologiesite "The Verge"

Manager van Google Amerika reageert

Google reageerde al schriftelijk op het nieuws, maar ook vanuit Amerika komt er nu reactie. David Monsees, product manager van Google Search,  postte een officiële reactie op de Amerikaanse blog van Google. 

Daarin bevestigt hij nog eens dat Google inderdaad audio-opnames bijhoudt om hun spraaktechnologie te optimaliseren. En dat slechts 0,2 procent van de opnames worden beluisterd door taalexperten om bij te leren over verschillende taalnuances en dialecten.

Zij hebben echter een geheimhoudingscontract getekend en mogen geen opnames verspreiden. Google zal actie ondernemen tegen de medewerker die de Nederlandstalige opnames heeft doorgespeeld aan VRT NWS.

Monsees herhaalt ook nog eens dat gebruikers een instelling kunnen uitschakelen zodat Google geen klankopnames van hen meer mag bijhouden. Hij belooft dat Google verder gaat bekijken hoe ze transparanter  kunnen communiceren over hoe het bedrijf omgaat met die opnames.

Meest gelezen