Luister naar

'Ik wil dat mijn generatie opstaat'

Nieuws
Felix Klos (26) wil voor D66 lijsttrekker worden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De historicus en politicoloog is nu nog woordvoerder van partijleider Alexander Pechtold.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
dinsdag 31 juli 2018 om 21:29
Felix Klos
Felix Klos youtube

Den Haag

D66’er Felix Klos wil met name jongeren uitdagen zich in te zetten voor het Europese ideaal van samenwerking en integratie. ‘Dit is het moment’, zegt de politicus in spe, die is geboren in het jaar dat het Verdrag van Maastricht (1992) werd gesloten waarbij de Europese Unie een stap dichterbij kwam. Dinsdag diende hij de benodigde steunbetuigingen om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezing, in bij de landelijke verkiezingscommissie van D66.

‘Mijn generatie weet niet beter dan dat er in Europa geen grenzen zijn. We zijn daar zo aan gewend geraakt dat het gevaar bestaat dat de Europese idealen worden verwaarloosd.’ Felix Klos grijpt naar de metafoor van de dijk die het land tegen het water beschermt, maar wel altijd onderhoud nodig heeft.

Klos ziet grote bedreigingen op Europa afkomen. Hij noemt de opstelling van de VS onder president Donald Trump en de Brexit, maar ook de manier waarop Polen en Hongarije zich sterk maken om het ‘ideaal van de Europese eenheid van binnenuit te slopen’.

Klos vindt het van belang zijn generatiegenoten warm te maken voor het Europese ideaal. Hij verwijt de jongeren laksheid. ‘Ze hebben Europa in de steek gelaten op het moment dat het erom spande’, zegt hij, met verwijzing naar de Britse jongeren die het bij de stembusgang over de Brexit massaal lieten afweten. ‘Het beste middel om het cynisme over Europa te bestrijden is het ideaal weer uit te dragen.’

Een van Klos’ inspiratiebronnen is de Britse staatsman Winston Churchill. Hij ontdekte het belang van deze politicus toen hij tijdens zijn studie in Oxford een scriptie schreef over de geschiedenis van de Europese integratie. In die geschiedenis speelde Churchill een hoofdrol, ontdekte hij. De Britse oorlogspremier zette zich na de Tweede Wereldoorlog actief in voor Europese integratie. Hij wees in zijn toespraken, die hij in Europa hield, op de gevaren van het nationalisme.

Klos verdiepte zich er verder in en schreef een spraakmakend boek over Churchill, de man die ook aan de wieg stond van de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie waarvan vrijwel alle Europese landen lid zijn.

Klos gaat de strijd aan met ervaren partijgenoten die ook naar het lijsttrekkerschap dingen. Sophie in ’t Veld (54) was al drie keer eerder lijsttrekker en heeft zich ook nu weer gemeld bij de verkiezingscommissie van de partij. Ook Europarlementslid Marietje Schaake (39) wil lijsttrekker worden. Klos zegt ernaar uit te zien campagne te voeren voor zijn kandidatuur.

Nadat de verkiezingscommissie bekendmaakt welke kandidaten gaan strijden om het lijsttrekkerschap, zal later deze maand de campagne van start gaan. Van 30 augustus tot 9 september kunnen de D66-leden elektronisch hun stem uitbrengen op een van de kandidaten. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 23 mei 2019. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tjibbe Joustra deed onderzoek naar de misstanden bij interlandelijke adoptie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering een afbouwplan maakt.

Tweede Kamer wil dat Nederland toch helemaal stopt met buitenlandse adoptie

Buitenlandse adoptie moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt de regering daarmee aan de gang te gaan. Dat is opvallend, want twee jaar geleden koos het kabinet ervoor dat adoptie wél doorgang vond.

Geert Wilders (PVV) na afloop van de vervolggesprekken met informateurs Dijkgraaf en Van Zwol en de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Wilders hoopt dat de kabinetsformatie nog gered kan worden, Yesilgöz verbouwereerd over weglopen

Een dag nadat hij boos was weggelopen van de onderhandelingstafel hoopt Geert Wilders dat de formerende partijen dinsdag een manier vinden om de kabinetsformatie weer op de rails te krijgen. Ondertussen toont de VVD zich verbouwereerd over de actie van de PVV-leider.

De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'

Kamervoorzitter Martin Bosma, voorheen mediawoordvoerder van de PVV, met zijn opvolger Martine van der Velde. Voor een visie op de media verwees zij deze week naar 'de onderhandelingstafel'.

Wilders' weerzin tegen onafhankelijke pers kan een kabinetsformatie met de PVV nog opbreken

Van onafhankelijke pers moet de PVV niks hebben. Dat kan een breekpunt worden in de formatie. En wat het mediadebat ook demonstreerde: een PVV-Kamerlid dat bijna niks zegt, maar de verslaggeving afdoet als ‘mening’.

Betrokkenen zitten aan tafel voor aanvang van een gesprek over de formatie van een nieuw kabinet.

In de formatie is het ieder voor zich: de vier partijen praten nauwelijks nog met elkaar

Na bijna vijf maanden praten wil de liefde tussen PVV, VVD, NSC en BBB maar niet opbloeien. De vier zitten niet eens meer met elkaar aan de onderhandelingstafel. Komt dat kabinet er nog wel?