‘Mijn trein was te laat’, ‘druk, druk, druk’, ‘batterij van gsm plat’: spijbelende bijzitters trekken blik met excuses open

© pdv

In de correctionele rechtbank in Oudenaarde vond gisteren een themazitting met betrekking tot inbreuken op de kieswet plaats. Bijzitters, die bij de verkiezingen van 14 oktober niet of te laat opdaagden, moesten er zich verantwoorden.

Paul Darragas

Een aantal opgeroepen bijzitters en plaatsvervangende bijzitters en een paar opgeroepen voorzitters, kwamen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar niet of niet tijdig opdagen en konden ook geen geldige reden voor hun afwezigheid of laattijdigheid voorleggen. De personen die niet ingingen op de door het parket voorgestelde minnelijke schikking van 250 euro, moeten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. In de correctionele rechtbank in Oudenaarde vond gisteren een eerste van twee themazittingen met betrekking tot inbreuken op de kieswetgeving plaats. Dertig personen moesten zich verantwoorden, maar een tiental kwam ook voor de strafrechtbank niet opdagen en liet daarmee verstek gaan.

Waaier aan excuses

Te druk met de verbouwingen, overslapen, de schuld van het openbaar vervoer of de Nederlandse taal niet of nauwelijks machtig. Het waren enkele van de excuses die de rechter te horen kreeg. “Het was de eerste keer dat ik een oproepingsbrief in de bus kreeg en ik wist niet wat ik daarmee moest doen”, zei een vrouw uit Zottegem. “Ik heb gezondheidsproblemen en heb het mijn twee kindjes ook nog eens heel druk. Gepensioneerden moeten maar in een kies- of telbureau gaan zetelen”, opperde een vrouw uit Oudenaarde. “Ik begreep echt niet wat in die brief stond”, benadrukte een jonge vrouw uit Ronse. Sommigen daagden wel op, maar waren te laat. “Ik was de avond voordien in Gent blijven slapen. Op zondagochtend nam ik de trein naar Oudenaarde, maar die had vertraging”, zo klonk de uitleg van een vrouw uit Oudenaarde. “Ik had mij overslapen door een spijtig voorval”, zuchtte een man uit Herzele. “Ik had de wekker op mijn gsm ingesteld, maar de batterij bleek 's ochtends plat.”

Onterechte dagvaardigingen

Rechter Thomas Leroy wees de beklaagden herhaaldelijk op hun burgerplichten. “Voldoen aan een oproeping voor een kies- of stembureau is een belangrijke burgerplicht. Als je daaraan verzaakt, valt het hele systeem in duigen.” Enkele beklaagden werden wel onterecht gedagvaard. Voor hen vroeg het parket zelf de vrijspraak. “In een stembureau in Brakel waren er organisatorische problemen en daardoor kon niet uitgemaakt worden wie wel en wie niet als bijzitter of plaatsvervangend bijzitter aanwezig zijn”, lichtte procureur Bert Mabilde toe. Het parket vordert voor de spijbelaars een boete van 400 euro. De rechtbank doet uitspraak op maandag 11 maart.