© Belga

Drie lessen voor Antwerp richting bekerfinale: “Het systeem spiegelen aan Union, lijkt nu wel opportuun”

Twee keer in vier dagen tijd kreeg Antwerp een draai om de oren van Union. Een doemscenario met de bekerfinale in het vooruitzicht. Hoe kan de fiere bekerhouder ervoor zorgen dat de ploeg op 9 mei een ander gelaat toont? Onze huisanalist Patrick Goots (58) trekt drie lessen uit de generale repetitie.

Diederik Geypen

Met zijn twee goals trok Puertas de aandacht, net als in de heenmatch, naar zich toe. Toch liet vooral het spitsenduo Amoura-Nilsson een diepe indruk na op Goots. “Die twee zijn weer even complementair als in hun beste dagen. Bij elke bal die richting Amoura vertrok, gingen de Antwerpse alarmbellen af. Nilsson is opnieuw het rustpunt dat Union in het begin van de play-offs miste. Antwerp had gewoon geen grip op die twee.”

Hoe breng je die gouden tandem tot stilstand? “Door je misschien aan Union te gaan spiegelen en naar een 3-5-2-formatie te evolueren”, oppert Goots. “Het lijkt mij nu opportuun om achterin een extra man te zetten die iets kan corrigeren.”

“Antwerp heeft er alleszins de spelers voor. Coulibaly speelde een fantastische heenronde. Met zijn kwaliteiten kan hij een extra kracht zijn in de defensie. In dit systeem zouden Janssen en Ilenikhena ook weer samen aan de aftrap kunnen komen. Want voor doelgevaar zorgen, blijft een euvel.”

© Isosport

Het was ook Goots opgevallen dat Antwerp in het Dudenpark heel wat lange ballen verstuurde richting Janssen, Ekkelenkamp en zelfs Balikwisha. “Een strategie om de ruimte achter de Union-verdediging – waar wel wat mogelijkheden liggen – te kunnen benutten.”

“Alleen verloor Antwerp 95 procent van de luchtduels tegen de Brusselse torens, waardoor het helemaal niet aan voetballen toekwam. Dat kun je de jongens voorin niet verwijten. Toen Alderweireld in de heenmatch twintig minuten voor tijd naar het front werd gestuurd, had ook hij het lastig in het luchtruim.”

“Antwerp zal op een andere manier de ruimtes bij Union moeten vinden. De technische uitvoering, waar Van Bommel al naar verwees, moet dan voor honderd procent kloppen. Die was nu twee keer niet optimaal. We zagen te veel slechte passes van Antwerp, waardoor bij elke bal het duel moest worden aangegaan.”

© BELGA

“De bekerfinale is een duel dat op zichzelf staat”, verkondigt men in Deurne-Noord al weken. “En dat klopt ook”, vindt Goots. “In zo’n finale, in een totaal andere atmosfeer, kan je deze situatie helemaal omdraaien. Máár: dan moet het in de hoofdjes wel goed zitten. Ik ben zelf lang genoeg voetballer geweest. Die vele nederlagen – nu al vijf in zes wedstrijden – komen hard aan en neem je ontegensprekelijk mee.”

“Daarom heeft Antwerp nu nood aan een referentiematch, thuis tegen Club Brugge. Het is een afspraak die de supporters sowieso hoog in het vaandel dragen. Zij zullen hun spelers meer dan ooit op scherp zetten. Het zal niet met de handrem op zijn, geloof mij.”

“Als je een goede prestatie aflevert tegen dé topfavoriet voor de titel, dan kan Antwerp vier dagen later alsnog met vertrouwen naar Brussel afzakken. Dat is uiteindelijk waar het momenteel aan ontbreekt. Nu lijkt het alsof deze ploeg niet kan voetballen en dat is natuurlijk helemaal niet zo.”

© Isosport

MEER OVER Royal Antwerp FC