Luister naar

Kelly Keasberry: Algoritmes zijn het failliet van elke twijfel

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
woensdag 19 december 2018 om 03:00

De aarde is plat en inentingen zijn vergif. Het wereldtoneel is een groot complot, waarbij reptielachtigen de touwtjes in handen hebben. Dat is in het kort één visie op de wereld.

We hebben er uiteraard nog meer. Vlaams Belang-topman Filip De Winter schreeuwt moord en brand over de dreigende islamisering. Er is volgens hem maar één medicijn om te voorkomen dat ‘onze vrouwen’ straks in boerka’s rondlopen: stem Vlaams Belang.

Vooruit, nog een derde. De wereld is geëvolueerd naar een close community. Extreemrechtse mensen zijn zielenpieten, die gewoon nog niet mee kunnen. Nee, dan de linkse mens. Die strijdt voor de rechten van vreemdelingen en eet samen met zijn buurman couscous in het buurthuis. Refugees welcome.

Wereldbeelden zijn van alle tijden. Ooit zaten we nog samen met onze opponenten om tafel om na een stevige discussie een biertje te gaan drinken. Weet u nog? In tijden van polarisering lijkt dat beeld steeds verder weg. Wereldvisies drijven ons uit elkaar, meningen zijn feiten geworden – onze opinie, dat zijn wij. Bewegingen als Occupy, Kick Out Zwarte Piet en de gele hesjes zijn moderne loopgraven.

Het blijft een interessante vraag hoe de samenleving zo snel heeft kunnen polariseren. Welnu, een grote boosdoener is het algoritme.

Algoritmes zorgen ervoor dat u aanbiedingen krijgt waar u in geïnteresseerd bent, maar ze doen nog meer. Al op basis van uw profiel wordt u bij een bepaalde groep ingedeeld. U behoort bijvoorbeeld tot de Zeeuwse nieuwe conservatieven die CDA en Bach leuk vinden, of u bent een fervent gamende millennial. Dat schept al een duidelijk beeld.

Dan is er nog uw klikgedrag. Algoritmes gedragen zich als een ober die pasklare gerechten serveert. U houdt niet van hutspot met wortelen, mevrouw? Dan onthouden we dat en zorgen we ervoor dat het nooit meer op de kaart verschijnt. Maar omdat u wel een liefhebber bent van wild, trakteren wij u op tientallen wildgerechten. Met veenbessen of pepersaus? Kiest u voor veenbessen, dan bent u wellicht ook geïnteresseerd in zeventig andere wildgerechten met veenbessen.

Gebruikers van sociale media krijgen zo onophoudelijk hun eigen wereldbeeld voorgeschoteld. Alles wat niet interessant is, wordt direct uitgefilterd. Wie rechts is, wordt getrakteerd op haatbaarden en Geert Wilders. Wie links is, krijgt genoeg brandstof om nog linkser te worden.

Algoritmes zijn het failliet van elke twijfel. Ze creëren een wereld die zonneklaar is, omdat wij allen de absolute waarheid bezitten.

Blijft natuurlijk de vraag waar dit heen gaat. Algoritmen zijn relatief nieuw en niemand kan de gevolgen op lange termijn overzien. En de echte waarheid? Die zal zoals altijd ongetwijfeld ergens in het midden liggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.