Luister naar

Schietpartij Rotterdam: ‘Heb je geen hart dan?’

Nieuws
Een drama in de fietsenstalling van het Designcollege in Rotterdam. De 16-jarige Humeyra wordt beschoten en overlijdt.
Peter de Graaf redactie vk
woensdag 19 december 2018 om 09:01

Rotterdam

‘Het zal je maar gebeuren: ’s ochtends gaat je dochter naar school en ’s avonds komt ze niet meer thuis’, zegt de 34-jarige Richard Mensink als hij dinsdagmiddag met een witte roos naar het Rotterdam Designcollege loopt. Een paar uur eerder is in de fietsenstalling de 16-jarige Humeyra doodgeschoten door de 31-jarige Bekir.

Wrok over een verbroken relatie lijkt het motief voor het drama in de inpandige fietsenstalling aan de achterkant van de vmbo-school in Rotterdam-West. Mensink woont in de buurt, hoorde het verbijsterende nieuws, zag op internet de tranen in de ogen van medeleerlingen. ‘Een meisje van 16 zomaar doodgeschoten. Dat is een klap voor iedereen. Daarom kom ik mijn medeleven betonen’, zegt hij.

Van de politie mag hij onder het politielint door om de roos bij de achteringang van de school neer te leggen. Door de glazen deuren zijn nog enkele mannen in witte pakken te zien die sporenonderzoek doen bij de ingang van de fietsenstalling.

Het is rond 13.00 uur als Bekir de school binnenloopt. De leerlingen van het Designcollege zijn net klaar met hun lessen. In de fietsenstalling wacht hij Humeyra op, vertelt enkele uren later haar neef achter het politielint. Hij schiet verschillende keren op het meisje.

Sommige leerlingen denken aanvankelijk dat het om vuurwerk gaat als ze de knallen horen. Volgens ooggetuigen heeft hij wel acht keer op haar geschoten. Het meisje valt zwaar gewond op de grond. Even later proberen gealarmeerde ambulancemedewerkers haar nog te reanimeren, maar die pogingen zijn tevergeefs.

De straat aan de achterkant van de school wordt meteen afgezet door de politie. De leerlingen moeten aanvankelijk binnenblijven, maar kunnen later de school aan de andere kant verlaten.

De verdachte wordt aangehouden in Rotterdam-Noord. Hij zou zichzelf via de telefoon hebben gemeld bij de politie en het vuurwapen nog bij zich hebben.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft het nieuws ‘met afschuw en verdriet’ tot zich genomen. Hij zal de school woensdag bezoeken. Ook leerlingen en ouders worden woensdag verwacht om bij te praten en emoties te delen. Een woordvoerder van de politie wil alleen kwijt dat de verdachte ‘een bekende is van het slachtoffer’.

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagavond bevestigd dat de verdachte een bekende is van politie en justitie. Hij is onlangs nog veroordeeld en stond onder toezicht van de reclassering. Waarvoor hij is veroordeeld, kan het OM niet zeggen.

Volgens enkele leerlingen hadden Humeyra en Bekir, beide Turkse Nederlanders, een relatie die is ontstaan via Facebook. Zij had de relatie uitgemaakt en hem ook ‘geblokt’ op sociale media. Toch bleef hij haar stalken en bedreigen. De school zou daarover zijn ingelicht door enkele verontruste medeleerlingen.

Haar neef vertelt dat de relatie ruim twee jaar geleden is ontstaan. Bekir zou zich aanvankelijk op Facebook jonger hebben voorgedaan dan hij is. De familie van het meisje vond het niks. ‘De familie van haar is gaan praten met de familie van hem’, zegt de neef. ‘Ze zeiden dat ze te jong was, dat hij geen partij was en dat het afgelopen moest zijn. Toch bleef hij haar lastigvallen en bedreigen’, aldus de neef.

Volgens hem heeft de familie van Humeyra ruim een jaar geleden aangifte gedaan tegen Bekir wegens mishandeling, intimidatie en bedreiging. ‘Hij is daarvoor door de rechter onlangs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf’, aldus de neef. ‘Dat was maximaal twee maanden geleden. Waarom liep hij nog vrij rond?’

gestoord

Hij kan in hoger beroep zijn gegaan, oppert een andere Turkse Nederlander vanuit de kleine grijze Toyota waarmee hij de neef komt ophalen. ‘Ik ken hem, hij woont een straat achter mij, hij is psychisch niet in orde’, zegt de autobestuurder. ‘Hij heeft vaker mensen gestoken. Hij had ook al eerder problemen met haar. Als je psychisch in orde bent, ga je geen relatie aan met een meisje van 14 of 15 – want dan ben je een pedofiel. En ga je niet iemand zomaar doodschieten. Ik sta er echt versteld van. Hij is helemaal gestoord. Heb je geen eer dan, geen hart, geen gevoelens?’

De twee mannen vragen zich ook af hoe Bekir zomaar de school kon binnenlopen. ‘Ik heb ook op deze school gezeten, van klas 1 tot en met 4’, zegt de neef. ‘Dit is niet veilig zo.’ Humeyra zat in de eindexamenklas van het Designcollege, een vmbo-school met circa 300 leerlingen die zich richt op creatieve vakken. ‘Dit is het ergste wat je als school kan overkomen’, zegt Marc Otto, bestuursvoorzitter van scholenkoepel LMC. Volgens hem heeft maar een handjevol leerlingen de schietpartij in de fietsenstalling gezien. Zij hebben slachtofferhulp gekregen. De andere leerlingen zijn naar huis gestuurd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.

Demonstranten staan voor de deur van het Binnengasthuis van de Universiteit van Amsterdam.

Pro-Palestijnse mars van studenten door centrum Amsterdam, oproep om gebouwen UvA te bezetten

Een dag na het opbreken van een tentenkamp van pro-Palestijnse studenten bij de Roeterseilandcampus van de UvA, zijn er opnieuw demonstraties rondom de universiteit.

Bewoners keren terug naar het asielschip aan de Nieuwe Kade in Arnhem na een brand in februari dit jaar.

Arnhem gaat 'onevenredig' veel vluchtelingen huisvesten: 'We moeten af van die crisishouding'

De Gelderse hoofdstad gaat voor een periode van 30 jaar 1700 permanente opvangplekken creëren, 1000 meer dan de spreidingswet voorschrijft.

Prinses Amalia in 2022, op de eerste dag van haar studie aan de Universiteit van Amsterdam.

Prinses Amalia stopt met terugstorten van onkostenvergoeding wegens 'verrassende omstandigheden'

Prinses Amalia stopt per 1 januari 2025 met het terugstorten van de 1,5 miljoen euro onkostenvergoeding die zij jaarlijks van het Rijk ontvangt. Haar inkomen van 3 ton blijft zij wel terugbetalen tot het einde van haar studie.

De Tegel-jury complimenteerde de aandacht in Daphnes verhalen voor gewone mensen in ongewone situaties. ‘Ik heb altijd al interesse gehad in de kleine dingen die mensen anders doen dan ik.'

'Ik heb zin om terug te gaan naar Oekraïne.' Tegel-winnaar Daphne Wesdorp over haar werk in oorlogsgebied

‘Ik moet erheen, anders lig ik er wakker van.’ Met die gedachte reist ND-oorlogsverslaggever Daphne Wesdorp naar conflictgebieden als Myanmar en Oekraïne. Deze week won ze een belangrijke journalistieke prijs voor haar werk.

Een Russische Iskander-raket.

Rusland kondigt oefeningen aan met tactische nucleaire wapens

Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken.