Direct naar artikelinhoud
Het weerMaandag 20 augustus

Zomerdip op komst: temperatuur gaat komende dagen fors omlaag

De temperaturen gaan de komende dagen fors omlaag. Weeronline verwacht dat het vrijdag en in het weekend niet warmer wordt dan 16 tot 19 graden. De zomerdip wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor stroomt vanaf donderdagmiddag koudere lucht het land binnen.

Zomerdip op komst: temperatuur gaat komende dagen fors omlaag
Beeld ANP

Maar voordat het zover is, hebben we nog te maken met de restanten van tropische storm Ernesto. Maandag zitten we aan de achterkant van dat weersysteem. Het is vrij bewolkt en verspreid over het land vallen enkele buien. Er waait een meest matige tot aan zee soms vrij krachtige zuidwestenwind en de temperatuur loopt, afhankelijk van de bewolking, op naar 21 tot lokaal 24 graden. 

Vanavond en vannacht komen er meer opklaringen, met name in het oosten. De temperatuur daalt naar 14 tot 18 graden en op de koudste plaatsen kunnen enige mistbanken ontstaan. Morgen valt er vooral in de westelijke helft een enkele bui. In het oosten is het droog met zo nu en dan ook ruimte voor de zon. Pal aan zee wordt het 20 tot 22 graden, in het binnenland kan het lokaal zomers warm worden met 25 of 26 graden. 

Woensdag wordt een droge dag. Op de meeste plaatsen is er nu en dan ruimte voor de zon en het wordt 23 graden aan zee tot 26, lokaal misschien 27 graden landinwaarts. Donderdag passeert er een storing met buien. Daarvoor wordt het in het oosten nog 25 graden, aan zee niet meer dan 20 graden. Vrijdag en het weekend worden aanmerkelijk koeler met maxima tussen 17 en regionaal 21 graden.