Luister naar

Het cynisme van Stef Blok

Nieuws
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
maandag 20 augustus 2018 om 03:00

Voor de ervaren premier Mark Rutte is het zo klaar als een klontje. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is gierend uit de bocht gevlogen, maar hij toont berouw. Als iemand zijn fout rechtzet, weet Rutte, dan wordt dat in de internationale politiek zeer op prijs gesteld en kun je weer verder.

Het is de vertrouwde Ruttiaanse verdedigingslinie. Als leider van een team bewindslieden is hij loyaal aan zijn collega’s. De politieke praktijk heeft laten zien dat die loyaliteit waardevol is, maar geen garantie geeft voor de voortzetting van de politieke loopbaan van een minister die in de vuurlinie is beland.

Minister Blok heeft reden niet gerust te zijn op de afloop van het Kamerdebat, dat in de eerste week van september wordt gehouden. Behalve de politieke poppetjesvraag: ‘overleeft hij het debat?’, speelt de inhoud een grote rol. Blok heeft de Tweede Kamer geholpen om het debat op die inhoud te voeren. Hij stuurde het complete manuscript van de bijeenkomst waar hij zijn omstreden uitlatingen deed.

Het biedt een fraaie blik in de liberale ziel van deze bewindsman. Zijn inleidende praatje is consistent en bevat een degelijke analyse van de nationale en internationale politiek. Blok wil zich rekenschap geven van de ‘onderstroom’ in tal van westerse landen die heel bedreigend kan zijn voor het ‘multilateralisme’. Dat is het systeem van landen die met elkaar fatsoenlijke afspraken maken en zich aan de rechtsstatelijke regels willen houden.

De minister toont begrip voor de groep Nederlanders, zo’n vijftien tot twintig procent, die zich op de politieke flanken ophouden (PVV, SP, FvD). De ‘nette middenpartijen’ hebben als opdracht ervoor te zorgen, aldus Blok, dat die flankpartijen niet groter worden. Hij wil dat doen door de zorgen van die angstige Nederlanders serieus te nemen. Zijn gedachtelijn is prima te volgen. Alleen in het vraag- en antwoordgedeelte gebeurt er iets. Bloks antwoorden getuigen van een bot cynisme dat eerder voeding biedt aan de flankpartijen dan dat het zorgvuldig antwoord wil geven op terechte zorgen en angsten van burgers.

Het is alsof Blok in zijn diepste overwegingen zwicht voor het cynisme en fatalisme van de populisten. Wanneer dat waar is, tast dat zijn geloofwaardigheid als bewindsman aan. In zijn ambt is hij geroepen pal te staan voor waarden en verdragen waarin rechten van mensen, juist kwetsbare mensen, zijn vastgelegd. Voor de verdediging van die waarden is een portie idealisme nodig. Als dat bij Blok ontbreekt en zijn wereldbeeld vooral cynisch is, moet hij zich afvragen of hij wel op zijn post kan blijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.