‘Temptation’ Megan krijgt celstraf met uitstel voor sociale fraude en oplichting: “Zij en haar vader hebben samengewerkt om iedereen te bedotten”

Oostende -

Megan Desaever (24) en haar vader zijn voor de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan sociale fraude en gesjoemel met coronapremies. De deelneemster van Temptation island en Ex on the beach: double dutch speelde stroman voor haar vader, die na een eerdere veroordeling geen horecazaken meer mocht runnen. Dat levert haar nu tien maanden celstraf met uitstel op. Ze moet ook een aanzienlijk bedrag terugbetalen.

Arne Franck, blg

De Oostendse realityster is nog maar 24 lentes jong, maar de Oostendse houdt er een opvallend luxueus leven op na en deelt dat maar al te graag met haar 230.000 duizend volgers op Instagram. Maar begin vorig jaar kwam ze in opspraak door in een Nederlandse podcast openlijk toe te geven dat ze geen belastingen betaalde op haar OnlyFans-inkomsten. Het gerecht opende prompt een fiscaal onderzoek, maar op dat moment liep al een ander onderzoek naar onregelmatigheden in de voormalige sportsbar Carlito’s van haar vader K. (54) in de Van Iseghemlaan in Oostende.

LEES OOK.‘Temptation’ Megan komt terug op heisa rond belastingen: “Reizen, lingerie kopen, personal training… Ik maak gewoon heel veel onkosten”

K. liep in het verleden al 35 veroordelingen op, waaronder meerdere voor sociaalrechtelijke inbreuken in zijn vroegere horecazaken in Oostende. In november 2018 kreeg hij naast acht maanden cel ook twee jaar beroepsverbod opgelegd. Toen hij vrijkwam uit de gevangenis, legde hij dit beroepsverbod gewoon naast zich neer. De man werd immers opnieuw gespot terwijl hij aan de slag was in Carlito’s, dat in februari vorig jaar uiteindelijk failliet werd verklaard.

Schending beroepsverbod

Hoewel hij de plak zwaaide in de bar, bleek niet K. maar zijn dochter Megan op papier de zaakvoerder van Carlito’s. Zo kon hij zijn beroepsverbod op een handige manier omzeilen. Megan werd twee keer verhoord door de politie en gaf toe dat ze in ruil voor een ‘zakcentje’ als stroman optrad voor haar vader. “Op papier werkte ik er als zelfstandige, maar eigenlijk deed ik er niets”, verklaarde ze tijdens een verhoor op 8 juli 2021. Maar de schending van het beroepsverbod van K. bleek nog maar het topje van de ijsberg.

LEES OOK. Celstraf dreigt voor ‘Temptation’ Megan, die stroman speelde voor haar vader en sjoemelde met coronapremies

Verder onderzoek wees uit dat vader en dochter ook sjoemelden met coronapremies. K. incasseerde 32.291 euro overbruggingskrediet voor zelfstandigen, terwijl hij door zijn beroepsverbod geen zaak mocht runnen. Megan ontving hetzelfde bedrag, terwijl ze de zaak in de praktijk niet runde. Megan ontving ook ten onrechte een coronahinderpremie van 21.863 euro, die ze vervolgens doorsluisde naar de rekening van haar vader.

In de val gelokt

Volgens het gerecht speelden vader en dochter onder een hoedje. Maar Megan beweerde dat ze door haar vader in de val werd gelokt. “Ze was jong, naïef en onbezonnen”, pleitte advocaat Victoire Desmet. “Haar vader chanteerde zijn oudste dochter emotioneel en zette haar onder druk om de zaak op poten te zetten. Maar ze wou dit niet.” (Lees verder onder de foto)

Megan Desaever kreeg tien maanden celstraf met uitstel.© rr

K. ontkende op zijn beurt dat hij zijn beroepsverbod wou omzeilen. “Hij had zelfs geen kennis van dergelijk verbod”, pleitte zijn advocaat. “Hij kreeg dit bij verstek opgelegd, een jaar na de overname van de zaak door zijn dochter.” Nochtans werd het vonnis begin 2019 persoonlijk aan K. betekend. (Lees verder onder het kader)

De arbeidsauditeur plaatste voorts ook vraagtekens bij de riante levensstijl van Megan. “Dat zogezegde zakcentje moeten we met een grote korrel zout nemen. Ze heeft duidelijk voordeel gehaald uit de situatie. Ze heeft geen enkel schuldinzicht.”

Wetens en willens

Megan vroeg net als haar vader tevergeefs de vrijspraak. Maar volgens de rechtbank wist Megan maar al te goed dat haar vader geen zaak meer mocht runnen. “De uitbating van Carlito’s berustte op een illegale constructie, waarbij Megan Desaever wetens en willens stroman was van haar vader”, klonk het in het vonnis.

LEES OOK. Belastingschandaal levert ‘Temptation’ Megan vier keer meer volgers op

Megan kreeg vrijdag tien maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 8.000 euro, de helft met uitstel. Haar vader kreeg vijftien maanden cel en 8.000 euro boete, beiden effectief. Een nieuw beroepsverbod kreeg hij niet. Samen moeten ze ook ruim 86.000 euro aan onterecht ontvangen premies subsidies terugbetalen. (Lees verder onder de foto)

Megan Desaever is binnenkort weer te zien in ‘Ex on the beach: double dutch’.© rr

‘Temptation’ Megan werd intussen persoonlijk failliet verklaard. Curator Chris Vandierendonck stelde zich burgerlijke partij in de zaak voor een bedrag van ruim 45.000 euro. De rechtbank kende vrijdag een euro voorlopige schadevergoeding toe. Volgens de curator was Megan Desaever een stroman van haar vader, maar wilde ze tegelijk ook haar BV-schap verzilveren. De inkomsten kwamen op een rekening van haar vader terecht, maar werden niet gebruikt om de schulden te betalen. “Ze hebben eigenlijk samengewerkt om iedereen te bedotten.” Tijdens haar repliek deed ook de arbeidsauditeur nog een duit in het zakje. “Iedereen die in de zaal zit en braafjes belastingen betaalt, is een slachtoffer.”

Het fiscaal onderzoek naar Megan Desaever is intussen nog lopende.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen