Beeld ter illustratie - Mensen met dreadlocks zouden volgens Serva vaker met discriminatie worden geconfronteerd.
Foto: AP

Frankrijk wil discriminatie op basis van kapsel of haarkleur verbieden

In Frankrijk heeft het Lagerhuis een wetsvoorstel goedgekeurd om discriminatie op basis van kapsel of haarkleur te verbieden. De nieuwe wet moet verhinderen dat werkgevers een bepaald kapsel opleggen of mensen met een bepaalde haartextuur minder kansen geven. Het voorstel moet eerst nog door de Senaat.

Het wetsvoorstel komt van Olivier Serva, een politicus uit het Frans-overzeese departement Guadeloupe. Dat is een van de Caribische eilanden. Het voorstel is met 44 stemmen voor en 2 tegenstemmen aangenomen. De tekst verhuist nu naar de Senaat, dat moet beslissen of de wet erdoor komt.

Het voorstel wil vooral tegengaan dat werkgevers hun werknemers bijvoorbeeld dwingen om hun haar te stijlen om zo hun afrokapsels te verbergen, of om hun vlechten en dreadlocks te verbergen. Het wetsvoorstel stelt ook specifiek dat het verboden is om mensen te discrimineren op basis van "coupe, haarkleur, haarlengte of textuur van het haar". Onder meer zwarte vrouwen, roodharigen, blonde mensen en kale mannen zouden volgens Serva vaker met discriminatie te maken krijgen.

Vertegenwoordiger van Guadeloupe Olivier Serva spreekt het Franse Lagerhuis toe.
Foto: Reuters

"In Frankrijk is discriminatie op basis van uiterlijk in theorie strafbaar, maar er is een verschil tussen theorie en realiteit", stelt Serva. Daarom pleit hij voor een "verduidelijking" van een "wet die velen verkeerd begrijpen".

Specifieke statistieken over zaken van haardiscriminatie kon de politicus niet voorleggen. In Frankrijk is het namelijk verboden om specifieke gegevens over iemands ras of etnische achtergrond te verzamelen.

Er zijn wel voorbeelden van vrouwen die negatieve reacties kregen over hun haarstijl. Zo is er Audrey Pulvar, de plaatsvervangende burgemeester van Parijs. Op sociale media en andere online platformen kreeg zij heel wat negatieve reacties over haar afrokapsel.

Frankrijk mogelijk eerste nationaal, maar niet lokaal

Als de Senaat het voorstel goedkeurt, zal Frankrijk het eerste land zijn dat een nationaal verbod invoert voor discriminatie op basis van haarstijl of -kleur. Toch zijn de Fransen niet de eersten die het idee voorleggen.

Het wetsvoorstel komt er in navolging van onder meer de Verenigde Staten. Daar heeft de westelijke staat Californië in 2019 een decreet aangenomen om discriminatie op basis van haarkleur tegen te gaan. Daarna volgden nog 20 andere Amerikaanse staten en 30 steden.

In het Verengd Koninkrijk heeft een commissie dan weer geadviseerd om afrokapsels toe te laten op Britse scholen.

Een verbod zoals in Frankrijk lijkt bij ons niet meteen aan de orde. Dat zegt Anne Salmon, die als woordvoerster bij het Gelijkekansencentrum Unia. "Er zijn al dossiers geweest die dit behandelen. Zo is er ooit een melding binnengekomen van iemand die zich gediscrimineerd voelde vanwege zijn dreadlocks."

Salmon benadrukt wel dat heel wat meldingen momenteel onder bestaande antidiscriminatiemaatregelen vallen. "Denk daarbij aan discriminatie op basis van fysieke eigenschappen. Mensen met een zwarte huidskleur kunnen een afrokapsel hebben, dus mag daar niet tegen worden gediscrimineerd. Als iemand een pruik draagt vanwege een ziekte, valt dat dan weer onder de medische toestand van die persoon."

Archiefbeeld ter illustratie - Alex Cuba, een man met een afrokapsel.
Foto: AP

Meest gelezen