dinsdag 17 juli 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Dat winkels geen medische hulpmiddelen mogen verkopen, is volgens Europa in strijd met het vrij verkeer van goederen. Jan Van der Perre 

De Block liberaliseert verkoop van medische hulpmiddelen

Supermarkten mogen straks apothekers beconcurreren

Hasselt Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan een Koninklijk Besluit waardoor supermarkten en andere winkels ook medische hulpmiddelen mogen verkopen, zoals steriele pleisters en zelftesten. Dat moet van Europa.

De verkoop van geneesmiddelen blijft in België een exclusief recht van apothekers. Daar doet Europa niet moeilijk over. Maar dat winkels geen medische hulpmiddelen zoals protheses, hiv-tests en steriele pleisters tegen brandwonden mogen verkopen, is volgens Europa in strijd met het vrij verkeer van goederen.

“Daarom bereiden we een Koninklijk Besluit (KB) voor om de distributiewet van medische hulpmiddelen aan te passen”, zegt Maggie De Block. Vandaag mogen bijvoorbeeld enkel apothekers en thuiszorgwinkels protheses en andere medische hulpmiddelen verkopen. Dat geldt eveneens voor borstimplantaten. “In principe moet de patiënt zich vandaag met een voorschrift aanmelden bij de apotheek en zich daarna naar het ziekenhuis begeven. Dit moet herzien”, zegt De Block.

“Ook steriele middelen zullen, als het KB is aangepast, in supermarkten kunnen worden verkocht. Dat gebeurt dan wel met flankerende maatregelen, zodat de veiligheid van de patiënt is gegarandeerd.”

De minister kan nog niet zeggen wanneer het KB in werking treedt.

Neussprays

Volgens het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) zal de nieuwe richtlijn veel veranderen. “Supermarkten zullen bijvoorbeeld steriel verpakte pleisters, handschoenen en kompressen kunnen verkopen, bijvoorbeeld om brandwonden te behandelen”, zegt Olivier Christiaens, woordvoerder van het FAGG. “Ook sommige vetverbranders zullen in de rekken van de supermarkt liggen. Net als neusdruppels van fysiologisch water voor baby’s en kleine kinderen. Maar supermarkten zullen nog steeds geen neussprays mogen verkopen, want dat zijn geneesmiddelen.”

Supermarkten zullen bijvoorbeeld steriel verpakte pleisters, handschoenen en kompressen kunnen verkopen Olivier CHRISTIAENS FAGG

“En dan zijn er allerlei zelftesten, zoals op zwangerschap en hiv. Vandaag is de verkoop door supermarkten niet expliciet verboden. In het nieuwe KB zal die verkoop duidelijker worden geliberaliseerd”, zegt Christiaens.

“In principe mogen supermarkten binnenkort ook hoorapparaten verkopen, al kan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid daar nog een beperking voor opleggen.”

Eed

Warenhuisketen Lidl reageert positief. “Wij verkopen in Duitsland al medische hulpmiddelen zoals steriele compressoren”, zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl. “We wachten het nieuwe KB in België nu af.”

Maar niet iedereen is positief. De Orde der Apothekers heeft nog geen officieel standpunt ingenomen, maar voorzitter Gert Laekeman spreekt zich in eigen naam kritisch uit. “Europa baseert zich met het vrij verkeer van goederen op een economische maatregel. Maar apothekers hebben een eed gezworen waarin ze het medische belang van de patiënt voorop stellen”, zegt Laekeman, die ook professor emeritus in de farmacologie is aan de KU Leuven. “Wie medische hulpmiddelen verkoopt, moet dat met een zorgreflex doen. Ik denk niet dat supermarkten een professionele zorgverstrekker zullen zetten bij de rayons waar die producten worden verkocht. Hopelijk worden in het KB voldoende veiligheidsmarges ingebouwd.”

Wat is een medisch hulpmiddel?

Een medisch hulpmiddel is een gezondheidsproduct. Medische hulpmiddelen genezen niet, ze ondersteunen alleen een kwaal of een ziekte. Het gaat bijvoorbeeld om een pleister die een wonde bedekt, een prothese die een beschadigd gewricht vervangt, een scanner die een ‘foto’ van het lichaam neemt zodat de arts een diagnose kan stellen of een externe defibrillator die een elektrische schok stuurt om een normaal hartritme te herstellen. Ook rolstoelen, contactlenzen, condooms en heupprotheses zijn medische hulpmiddelen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws