© Rudi De Latter

“Homans en Duchateau reframen probleem van discriminatie op huurmarkt ten onrechte als armoedeprobleem”

Minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) proberen het probleem rond discriminatie op de Antwerpse huurmarkt ten onrechte volledig te reframen als een armoedeprobleem. Dat zegt het Platform Praktijktesten NU maandag in een communiqué. Het platform reageert hiermee op zijn beurt op de VUB-studie die uitwijst dat 40 procent van de mensen met een allochtone naam die in Antwerpen informeren naar een huurwoning, wordt gediscrimineerd.

Homans uitte eerder kritiek op de conclusiesdie uit de studie van VUB-onderzoeker Pieter-Paul Verhaeghe getrokken worden. Dat 40 procent van de verhuurders “in de hoek” gezet worden van racisme en discriminatie is volgens haar “grotesk”. Ze noemt het verder “logisch” dat verhuurders kiezen voor huurders met een stabiel inkomen. Ook haar partijgenoot en Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau stelde zich al vragen bij de conclusies van het onderzoek.

“Misplaatste reacties”

“Natuurlijk is het moeilijker om een woning te huren met een laag inkomen. Dit onderzoek toont echter net aan dat je inkomen niet eens terzake doet als je een ‘vreemde’ naam hebt. Uit ons onderzoek blijkt dat personen met een migratieachtergrond al in de eerste fase van het zoekproces worden gediscrimineerd, nog voordat ze de verhuurder ooit hebben ontmoet of nog maar iets hebben kunnen zeggen over hun inkomen”, zegt Sarah Scheepers, woordvoerster van het platform Prakijktesten NU, verbolgen. De reacties van de bevoegde politici zijn dan ook volkomen misplaatst, vindt ze.

LEES OOK: (+) Vier op de tien allochtonen gediscrimineerd op Antwerpse huurmarkt

Scheepers wijst er voorts op dat niet alleen een verkeerde diagnose wordt gesteld, “ook de remedies voor die foute diagnose falen”. “De Antwerpse OCMW-voorzitter ziet vooral heil in activering en armoedebestrijding. Hij vergeet ondertussen alleen dat mensen met een migratieachtergrond moeilijker aan werk geraken omwille van hardnekkige discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarom vraagt het platform zowel om proactieve praktijktesten op de huurmarkt als op de arbeidsmarkt”, besluit ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER