Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Gezocht: bliksemafleider voor Messi

►Lionel Messi torst alweer het gewicht van een hele natie op zijn schouders.Beeld EPA

Het moet voor Argentinië, en zeker voor Lionel Messi, beter tegen Kroatië dan tegen IJsland, maar hoe? De Argentijnse ex-prof Hernan Losada verwacht een ander systeem en de inbreng van Cristian Pavon om Messi te ontlasten. "Niet alles mag op zijn schouders vallen."

Hernan Losada houdt zijn hart vast. Hij bevindt zich in Rusland, waar hij het WK volgt als analist voor voetbalkrant.com en ook de match van Argentinië in Novgorod tegen Kroatië live zal bijwonen. Hij voelt de polsslag van de Argentijnse fans in Rusland. "De steun zal enorm zijn. Als je weet hoe ver Argentinië van Rusland ligt, is het ongelooflijk dat zowat 25.000 Argentijnse fans de oversteek maakten. Maar zeker voor hen zou het een ramp zijn als Argentinië geen goed resultaat tegen Kroatië haalt."

Na de valste start tegen IJsland bleek Messi de pineut. Het lot van een absolute topper: als het niet loopt zoals gewenst, wijzen ze ook met de vinger naar hem. Op Messi rust ook de hoop van een hele natie dat hij Argentinië de WK-titel schenkt. Bondscoach Jorge Sampaoli verwees gisteren naar de grote druk op Messi. "Als Argentinië wint, strijkt iedereen de eer op. Als Argentinië verliest, is het de fout van Messi. Dat is een onfair."

Driemansdefensie

Ook Losada zegt dat niet alles op de schouders van Messi mag terechtkomen. "Hij is prestatiedruk natuurlijk gewend. Bij Argentinië moet veel van de voeten van Messi komen, maar dat is bij Portugal met Ronaldo niet anders. De tegenstander weet dat en zet nu eenmaal twee à drie spelers op Messi. Maar dat geeft automatisch ook ruimte aan anderen. Dan moeten die ook verantwoordelijkheid opnemen. Eén speler alleen kan nooit een WK winnen. Messi kan met een actie het verschil maken, maar ook dan heb je nog een ploeg nodig die de nul kan houden."

Tegen Kroatië zal Argentinië anders voor de dag komen. Zonder namen te noemen zinspeelde Sampaoli erop om enkele sleutelposities te wijzigen en over te schakelen van een viermans- naar een driemansverdediging. "Dat is eigenlijk zijn lievelingssysteem. Hij vindt dat er zo meer rendement uit een ploeg te halen valt", weet Losada.

Het plan tegen Kroatië is Messi meer te ontlasten met een bliksemafleider in de buurt. Op basis van Argentijnse bronnen is Losada zeker dat Cristian Pavon in de plaats van Angel Di Maria zal spelen. "Pavon heeft als invaller in een kwartier tijd tegen IJsland meer laten zien dan Di Maria. Hij heeft een sterk seizoen achter de rug bij Boca Juniors, is een snelle flankspeler die van risico's houdt en voor dreiging in de zestienmeter zorgt. Het klopt dat hij nog niet veel voor de nationale ploeg gespeeld heeft, maar de Argentijnen zijn het beu altijd dezelfde namen te zien, zonder dat het rendement brengt."

Op het middenveld verwacht Losada dat Lucas Biglia plaats moet ruimen voor de meer creatieve Enzo Perez of Giovani Lo Celso. "Zij kunnen Messi meer ondersteuning geven, zodat Messi niet meer zo laag de bal moet komen halen. Niemand begreep waarom Argentinië tegen IJsland met twee controlerende middenvelders speelde. Kroatië is een sterkere ploeg, die ons beter zal liggen. Argentinië zal meer ruimte krijgen."

'Ik zie die verwachtingen en dat brengt ook veel druk met zich mee. We zien Lionel lijden en soms zelfs wenen door de kritiek'
Celia Cuccittini, de moeder van Lionel Messi

Met Paulo Dybala - 26 goals afgelopen seizoen bij Juventus - heeft Argentinië nog een joker achter de hand. Losada: "Hij is een alternatief als invaller. Het is moeilijk voor hem een plek in het elftal te vinden, omdat hij wat hetzelfde type als Messi is, en hij kan ook geen hele flank aflopen. Misschien is hij een optie als Messi meer naar de flank uitwijkt. Ook van daar uit kan Messi gevaarlijk zijn, zeker als zoals tegen IJsland alles in het centrum potdicht zit."

Grote droom

Celia Cuccittini, de moeder van Lionel Messi, praatte op de Argentijnse televisie openhartig over de vele en harde kritiek die haar zoon te verduren kreeg na zijn gemiste penalty tegen IJsland. "We lijden eronder als ze zeggen en schrijven dat hij niet alles geeft voor Argentinië en plichtmatig meespeelt. Dat is niet zo", vertelde ze. "Het is zijn grootste droom de wereldbeker mee naar huis te nemen. Meer dan iemand anders zou hij er alles voor geven. Ik zie die verwachtingen en dat brengt ook veel druk met zich mee. We zien Lionel lijden en soms zelfs wenen door de kritiek."