Luister naar

Wil spaarder hogere rente of veiligheid?

Nieuws
Het financiële systeem is gebaseerd op hebzucht. Spaarders zijn daarop geen uitzondering.
Peter de Waard
donderdag 21 juni 2018 om 03:00

Iedereen wil dat het spaargeld bij de bank veilig is. Maar banken doen er riskante dingen mee: ze financieren bedrijven, die over de kop kunnen gaan, ze verstrekken hypotheken aan huizenkopers, die hun baan kunnen kwijtraken, en ze kopen obligaties van landen die tot hun nek in de schulden zitten. In 2008 ging het al een keer mis. In de toekomst zal het weer een keer misgaan, zo voorspelden de economen Arnoud Boot (UvA) en Rens van Tilburg (Universiteit Tilburg) afgelopen vrijdag op een bijeenkomst van hun denktank Sustainable Finance Lab. Zij willen daarom een heel ander soort banken.

Banken hebben na 2008 duizenden regels opgelegd gekregen: hogere buffers, duidelijker verslaglegging, nieuwe beleggingsrichtlijnen. Maar het is schijnzekerheid. Ze maken banken niet veiliger. Ze beperken alleen hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen steeds minder concurreren met instellingen die niet onder die regels vallen: webwinkel Amazon, online-veilinghuis eBay (al eigenaar van PayPal) of het fintechbedrijf Adyen, dat vorige week een spetterend beursdebuut maakte. Zij verzorgen betaaldiensten en verlenen kredieten. Ze zitten niet in de dwangbuis van toezichthouders. ‘Het gevaar is niet de banken,’ legde ­Arnoud Boot de vinger op de zere plek, ‘maar het financiële stelsel.’ De financiële sector is sinds de crisis onstuitbaar verder gegroeid. In Nederland alleen al staat tweeënhalf keer zo veel krediet uit als de omvang van het bbp. Als er een volgende crisis komt, doordat het vertrouwen wegvalt, zal die groter zijn dan die van 2008.

Het probleem schetsen is één – een oplossing vinden voor het gammele financiële stelsel is heel wat anders. Als meer regels het paard achter de wagen spannen, is een radicaal andere aanpak nodig. Boot en zijn maten willen daarom een echt veilige plek voor het spaargeld – een depositobank – bij De Nederlandsche Bank. Het spaarsysteem wordt losgekoppeld van het kredietsysteem van de banken. Of met spaargeld mogen geen risico’s meer worden genomen.

Of dat helpt, is de vraag. Er is al een soort staatsbank: de aandelen van de Volksbank zijn van de overheid. Maar als mensen ergens anders een procentje meer kunnen krijgen op hun spaargeld – zo bleek in 2008 bij Icesave of DSB – zetten ze het daar. En als een staatsbank het spaargeld echt veilig wil stallen (bijvoorbeeld bij de ECB), moet ze 0,4 procent toe betalen. Geen spaarder is zo gek. Het financiële systeem is het resultaat van menselijke hebzucht. Creatieve geesten kunnen van alles bedenken, uiteindelijk beslist de consument. En als het misgaat zoekt die een zondebok en houdt hij zijn handje op bij de staat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.