Direct naar artikelinhoud
Brieven

Volkskrantlezers over belastingverhoging aardgas: ‘Wie stopt de klimaatmaffia?’

Volkskrantlezers zijn bezorgd over het Klimaatakkoord dat hen dwingt hun woning af te koppelen van het gas door middel van een belastingverhoging van maar liefst 75 procent. Een selectie van de scherpste ingezonden brieven. 

Warmtepomp.Beeld ANP

Wie houdt de klimaatmaffia nog tegen? Om Samsom aan te stellen als klimaatadviseur was al bedenkelijk. Zijn pas gelanceerde plan om de belasting op gas met 75 procent te verhogen is buitengewoon schadelijk voor het grootste deel van de bewoners van Nederland. Ik kan geen warmtepomp nemen en als dat wel kon, zou ik het niet willen. Ik wil de buren en mijzelf de geluidsoverlast daarvan niet aandoen. Ga gas importeren en maak het geschikt voor huishoudens. En bedenk eerst maar eens, parlement, hoe wij burgers al deze narigheid moeten ophoesten. Ik heb er het geld niet voor.

Mw. M. van der Kroef, Leiden

Vieze kolen in plaats van gas?

Diederik Samsom wil via een belastingmaatregel afdwingen dat huishoudens van het gas gaan en meer elektriciteit gaan gebruiken. Gezien het feit dat nog steeds een groot deel van onze elektriciteit wordt opgewekt in kolencentrales zegt Samsom feitelijk dat wij het relatief schone gas als brandstof moeten gaan vervangen door meer 'vieze' kolen te gaan gebruiken. Het paard achter de wagen dus, in plaats van er voor. De gekkigheid rond de 'afschaffing' van het aardgas neemt inmiddels wel heel absurde vormen aan!

Dr. Albert van der Wijk, Moergestel

Ik eis een volksopstand

De energiebelasting op gas moet met 75 procent omhoog. We gaan van 26 cent energiebelasting per kubieke meter aardgas naar 46 cent per kubieke meter aardgas, luidt het voorstel van de klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ onder leiding van oud-PvdA-leider Diederik Samsom. Prima. Niet leuk voor mijn portemonnee. Pijnlijk zelfs. Maar voor de goede (klimaat)zaak moet je iets over hebben. Dat wil ik ook, als burger neem ik graag mijn verantwoordelijkheid. Wie schetst echter mijn verbazing dat voor de zakelijke grootverbruikers een zeer laag belastingtarief geldt. Zij betalen tussen de 1 tot 6 cent per kubieke meter aan energiebelasting. Ook zij moeten meer gaan betalen vindt Samsom: procentueel evenveel als de kleinverbruiker. Lees ik dit goed?! Dat houdt in dat de grootverbruiker straks nog geen 2 cent (1,75 cent) tot minder dan 11 cent (6 cent +75 procent opslag) energiebelasting betaalt. Versus de ‘gewone man/vrouw’ 46 cent. Daarmee wordt het verschil tussen klein versus groot nog weer groter! Dit valt niet meer uit te leggen aan Jan(tien) met de Pet. Ik eis een volksopstand. Wie gaat ons daarin voor?

Irene Hemels, Enkhuizen

Hulde Samsom!

Men kan veel van u vinden, Diederik Samsom, maar nu verdient u toch een groot compliment en ons aller waardering. We moeten van het gas af en uw plan om die doelstelling te realiseren is werkelijk buitenaards briljant. Met het voorstel om de belasting op gas de komende jaren met 75 procent te verhogen geeft u blijk van grote intelligentie en een ongekend diep inzicht in de problematiek. Hulde en wij zien u als rasechte PvdA-man graag weer terug in Den Haag.

Patrick Jacobs, Doorn

Alternatief voor duurder gas

Het terugvorderen van de 7 miljard ontlopen dividendbelasting door Shell, gedeeld door 7 miljoen huishoudens, maakt 1000 euro extra subsidie per huishouden voor energiebesparende maatregelen.

Jaarlijks 1,4 miljard misgelopen dividendbelasting levert elk huishouden 200 euro per jaar op voor een impuls van de energietransitie.

Misschien een leuk alternatief voor het duurder maken van gas? De kunst van het verleiden in plaats van de stok om mee te slaan.

Stefan Diehl, Wolfheze

Hef hoge belasting op stroom uit kolen

Het voorstel van de klimaattafel 'Gebouwde Omgeving' om de energiebelasting op gas te verhogen en die op elektrische energie te verlagen maakt de investering in een elektrische warmtepomp veel aantrekkelijker dan dat het op dit moment is. Invoering van deze verschuiving van de energiebelasting maken de kosten per kWh geleverde energie ongeveer gelijk. Uit het oogpunt van de reductie van de uitstoot van kooldioxide zou het goed zijn het belastingtarief op elektrische energie afhankelijk te maken van de wijze waarop die energie wordt opgewekt: Een hoog belastingtarief voor energie uit een kolengestookte centrale, wat minder voor die uit een gasgestookte centrale en het minst voor duurzaam opgewekte elektrische energie. Dat zou pas echt de energietransitie bevorderen.

Gert Colenbrander, Hoorn

Bevrijding

Mooi stuk van Oscar van Gelderen over zijn alcoholverslaving, en hoe hij daar vanaf kwam (V, 20 juni), op één punt na. Hij zegt: ‘wat heerlijk dat ik nuchter mag blijven. Het is mijn offer waardoor ik goed in het leven zit.’ Een offer? Dat hoeft niet!

Als ervaringsdeskundige (ik vond ook dat ik te veel dronk) kan ik een­ieder het boek Nooit meer een kater van Allen Carr aanraden. Een misleidende titel: het gaat niet over minderen, maar (schrik niet!) stoppen met drinken. Na lezing voelt het ‘niet meer drinken’ (al bijna drie maanden! Probleemloos) niet als een offer maar, o wonder, als een bevrijding.

Jan Brilman, Groningen

Dronken

Vragen dienen beantwoord, gedrag verklaard, schrijft Oscar van Gelderen in het bezonken verhaal over zijn ‘drooglegging’. Al lezend herinnerde ik me wat Max Dendermonde, die ook een doordrenkt leven stopzette, zei toen ik hem durfde te vragen of hij de drank niet mist. ‘Jawel’, antwoordde hij, ‘maar ik ben iedere morgen dronken van blijdschap dat ik geen kater heb.’

Frans van Lier, Amsterdam

Geslaagd experiment

In het artikel over het experiment onder staatstoezicht met cannabis (Ten eerste, 21 juni) wordt onder meer ingegaan op de vraag wanneer het experiment geslaagd is. In de wetenschap is een experiment geslaagd als uit dit experiment betrouwbare meetresultaten worden verkregen.

Uit het Volkskrantartikel blijkt weer eens te meer dat een experiment in de media veelal als succesvol wordt gezien als er voldoende gewenste of verwachte meetresultaten uit worden verkregen. Dit is nogal subjectief. Zo vindt de heer Knottnerus het experiment al geslaagd als verslaving en overlast niet toenemen. VVD, CDA en CU zullen daarentegen het experiment geslaagd vinden als blijkt dat verslaving en overlast wel toenemen.

Piet Jongen, Landgraaf

‘Het kon minder’

Zuster Maria Magdalena van het norbertinessenklooster annex wijn­chateau in Oosterhout heeft inderdaad niet het idioom van de gerijpte wijnkenner (Stekel, 19 juni), maar bescheiden is ze zeker ook niet. Ze moet wel van Groninger komaf zijn wanneer ze van haar wijn zegt dat ‘het slechter kon’. Dat is het understatement dat elke Groninger gebruikt wanneer iets geweldig goed is, meestal in de variant ‘het kon minder’.

Voetbalgenie

Cristiano Ronaldo is geen voetbalgenie. Hij doet de bekende dingen beter, preciezer, harder. Maar hij doet geen nieuwe dingen. Hij is voorspelbaar.

De Braziliaan Pelé was verrassend, en Abe Lenstra, en Johan Cruyff. En nu doet Lionel Messi de onverwachte dingen.

Als Ronaldo een vrije trap neemt, ben je niet verbaasd dat hij scoort. Als Pelé, Lenstra, Cruyff of Messi iets doet, roep je soms vol ongeloof: ‘Hè? Hoe is het mogelijk!’ Zij zijn/ waren creatief. Dat is het geniale.

Peter van der Werff, Amsterdam