Buurt ongerust over komst betoncentrale

Buurtbewoners van de Doornstraat en omgeving blazen alarm over de aanvraag voor de opslag en verwerking van bouwpuin op het terrein van Igean, pal naast zaal De Jachthoorn. De installatie zou tijdelijk zijn, ter ondersteuning van werven in de buurt.

br

Bouwbedrijf DCA heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een opslagplaats van beton- en asfaltpuin en een betoncentrale voor het verwerken van dat puin, voor een termijn van dertig maanden. Buurtbewoners zijn bezorgd over stof- en lawaaihinder en de impact van het af- en aanrijden van vrachtwagens. De plannen baren ook de zaakvoerder van De Jachthoorn zorgen, de naastgelegen horecagelegenheid met feestzalen.

“In de aanvraag wordt met geen woord over de milieu-­impact gerept. Dertig maanden is ook redelijk lang. We willen vermijden dat we voor verrassingen komen te staan en willen daarom vooraf klaarheid. We houden een infovergadering, zodat iedereen geïnformeerd is en zijn bezwaren kenbaar kan maken”, zegt een van de buurtbewoners.

“Niet wat ons is voorgesteld”

Het is de provincie die over de vergunningsaanvraag beslist, maar zowel bij de gemeente als bij Igean, dat eigenaar is van het terrein, zeggen ze dat de aanvraag zoals ze nu voorligt, niet is wat hen werd verteld.

“Voorafgaand aan de aanvraag zijn er met de gemeente en Igean gesprekken geweest”, zegt Hilde Boydens, directeur omgeving & klimaat van Igean. “De aanvrager gaf toen te kennen dat het ging om een tijdelijke opslagplaats van werfmateriaal, niet meer en niet minder. Daar konden we ons in vinden. Maar nu blijkt plots sprake van nog andere activiteiten, zoals een betoncentrale om het beton te breken. Dat heeft ons evenzeer verbaasd. We zitten niet te wachten op dat soort activiteiten en een installatie van die aard.”

Burgemeester van Edegem Koen Metsu (N-VA) beaamt dat. “De aanvrager heeft een aantal werven in de buurt en de Igean-site was in geografisch opzicht hiervoor interessant. Als tijdelijke opslagplaats voor werfmateriaal zagen wij er geen graten in. Die afvoer op één plaats clusteren, zou voor minder zwaar vervoer over onze wegen zorgen. Maar het verhaal ligt nu anders. Onze verbazing was groot dat er in de aanvraag ook sprake is van een betoncentrale. Zo’n breekinstallatie gaat tot 105 dB, dat is zoveel als een vliegtuig. Ten tweede is er ook het fijn stof. Onze dienst ruimtelijke ordening is bezig met het opstellen van een advies. De aanvraag zoals ze nu voorligt, zullen we negatief adviseren”, zegt hij.

Bij aannemer DCA zeggen ze de procedure en verdere berichten van de gemeente te willen afwachten.

Vanavond vindt in De Jachthoorn een bijeenkomst van de buurt over deze materie plaats.