Voorzitter Johan Steylaerts (links) en bestuursleden Inge Beudeker, Nasia Lemaire, Werner Van Dyck, Ingrid Holemans en Gaëlle Dandois met de affiches van het feestweekend. Steylaerts toont de oudste foto die hij terugvond, met twee spelers poserend bij een beker met sigaret in de hand.© kma

K Zandhoven SK toont zich springlevende eeuweling en maakt zich op voor dol feestweekend

Zandhoven -

Voetbalclub K Zandhoven SK viert in het weekend van 18 en 19 mei haar honderdste verjaardag. Stamnummer 442 doet dat in stijl, met een grote fuif met topdeejays in De Populier op zaterdag en een gratis galamatch van Zandhoven tegen een BV-team op zondag. “Ik hoop zondag op de familiedag zo veel mogelijk oud-spelers, bestuurders en supporters te zien”, zegt voorzitter Johan Steylaerts.

Kristin Matthyssen

K Zandhoven SK is een club met de wind in de zeilen. De voorbije jaren waren er verschillende kampioenenvieringen, waardoor Zandhoven in korte tijd naar eerste provinciale promoveerde. “En we doen het niet slecht, want we zijn dit seizoen achtste geëindigd in de competitie”, zegt Steylaerts, al acht jaar voorzitter. “En dat in ons eerste jaar in eerste provinciale. We hebben 360 tot 400 spelers. Vrijwilligers vinden is altijd een uitdaging, maar wij mogen niet klagen”, vertelt hij, terwijl hij een Whatsappgroep met bijna negentig contacten toont van mensen op wie de club kan rekenen.

Spelers van Zandhoven bij een van de eerste bekers.© archief K Zandhoven SK

Als we arriveren, hebben net de jeugdspelers een bespreking van hun seizoen gekregen, in het bijzijn van een ouder. Zelfs hun persoonlijke statistieken worden getoond. Het ziet eruit als een oudercontact op school. “Ja zot hè, wij zijn de enige club in Groot-Zandhoven die dat doet. Wij filmen ook al onze wedstrijden om nadien te analyseren.” Of jeugdspelers die gebuisd zijn worden doorgestuurd naar een andere club? “Nee, zeker niet, wij buizen niemand. Het is voor die jonge spelers juist motiverend om te zien hoe goed ze opgevolgd worden en positieve feedback ontvangen”, zegt de voorzitter.

“Ja zot hè, wij zijn de enige club in Groot-Zandhoven die het seizoen van de spelers bespreekt. Wij filmen ook al onze wedstrijden om nadien te analyseren”

Johan Steylaerts

Voorzitter

Voetbalclub K Zandhoven SK is eigenlijk al ouder dan honderd jaar. “De voetbalclub werd in 1914 opgericht”, legt Steylaerts uit. “In 1924 kwam het tot een ruzie binnen het bestuur. Er kwam een split. Volgens de legende werden het stamnummer en de kleuren geel-rood in een hoed gestopt. Elke clan mocht iets trekken. Wij hebben stamnummer 442 getrokken. De kleuren geel-rood zijn naar de afgescheiden tak gegaan die naar Massenhoven trok.”

De Santhovensche Sportkring in 1927.© archief K Zandhoven SK

Waarom K Zandhoven SK voor paars-wit koos, de kleuren van Anderlecht? “Naar het schijnt omdat de pastoor er bij ons wat achter zat, en pastoors vaak paarse stola’s dragen, maar dat kan een fabel zijn. Aanvankelijk heette de club nog Santhovensche Sportkring.”

De oudste foto die K Zandhoven SK terugvond, toont twee chique spelers die op een stoel zitten, ostentatief met een sigaret in de hand. “Ja, dat was toen nog zo hè?”

De viering van vierde naar derde provinciale in 2015, het begin van de niet te stuiten opmars naar eerste provinciale.© kma

K Zandhoven SK is de oudste voetbalclub van de gemeente. KFC De Heidebloem Pulderbos ontstond in 1933. KFC Pulle zag het daglicht in 1949, Massenhoven leverde zijn stamnummer in 2021 in.

De festiviteiten voor het eeuwfeest starten zaterdag 18 mei in De Populier met een Mega Dance Party met als line-up DJ Yacav (20.30-21.30 uur), Goofee B2B Mast (21.30-22.30 uur), Yves Deruyter (22.30-23.30 uur), DJ Rebel (23.30-1 uur) en DJ F.R.A.N.K (1-2.30 uur). Om 3 uur gaat de tapkraan dicht. Er zijn nog tickets, zowel online als aan de kassa.

DJ F.R.A.N.K komt draaien.© Dj FRANK

“Zondag 19 mei hoop ik heel wat oud-spelers, oud-bestuurders en supporters te ontvangen op onze familiedag. We starten om 15 uur met een galamatch tussen K Zandhoven SK en een BV-team. Welke BV’s er precies komen weten we zelf nog niet, dat hangt af van de beschikbaarheid, maar dat gaat van Sam Gooris en Kelly Pfaff tot acteurs van Familie.”

De opbrengst gaat naar KOMOK, een initiatief van doelman Davino Verhulst en acteur Christophe Stienlet, dat ouders van kinderen met kanker steunt.

Om 17 uur is er nog een familiebarbecue met optredens van De Schorre en Luc Canters. De hele zondag is er kinderanimatie. Het eeuwfeest wordt om 19 uur afgerond met een afterparty met DJ Yacav.

“Wij zijn echt een familieclub, waar hele generaties bleven plakken”

Johan Steylaerts

Voorzitter

“Wij zijn echt een familieclub, waar hele generaties bleven plakken”, besluit de voorzitter. “Leo Struyf (84) rijdt hier nog het gras af, zijn zoon heeft nog in de eerste ploeg gespeeld, en ook zijn kleinzonen spelen hier. Leo was de eerste die als 16-jarige in de eerste ploeg van Zandhoven speelde. Jules Struyf, een kozijn van Leo, heeft hier ook gesjot en heeft nadien in de eerste ploeg van K Lierse SK gevoetbald.”

Zelf speelde de huidige voorzitter tot zijn achttiende bij Zandhoven. “Daarna ben ik naar de para’s gegaan, maar nadien ben ik nog bij de veteranen teruggekeerd.”

www.k-zandhoven-sk.be

https://shop.stamhoofd.be/en/mega-fuif-kzsk/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners