Ons eindrapport voor Waasland-Beveren: wachten op Propere Handen

Waasland-Beveren sloot vrijdagavond het seizoen in schoonheid af met een 2-4-overwinning tegen Moeskroen. Na een turbulent seizoen met de zaak Propere Handen die als een zwaard van Damocles boven de club hangt, werd het behoud relatief makkelijk verzekerd. In Play-off 2 stond er telkens een strijdvaardig elftal tussen de lijnen, met een derde plaats tot gevolg. Alles bij elkaar net voldoende: 5/10.

Wim Houttequiet

Een nieuw seizoen, een nieuwe degradatiestrijd. Na het beste seizoen uit de prille geschiedenis van de club volgde opnieuw de bittere realiteit. Toegegeven, Waasland-Beveren verloor vorige zomer andermaal een elftal sterkhouders, waardoor de ploeg opnieuw vanaf nul moest worden opgebouwd. Na het ontslag van Yannick Ferrera loodste Adnan Custovic de club naar veiligere wateren, met stuntzeges tegen Club Brugge, Antwerp en Gent. Maar uiteindelijk was de voorlaatste plaats teleurstellend voor een club die op termijn een vaste middenmoter in de Jupiler Pro League wil zijn, toch? Vlak voor de start van Play-off 2 werd de optie in het contract van Custovic gelicht. In Play-off 2 stond er altijd, behalve op Union, een weerbaar elftal op het veld. Het is ooit wel eens anders geweest op de Freethiel.

Aleksandar Vukotic (foto) groeide in een mum van tijd uit tot rots in de branding bij Waasland-Beveren. Het leverde de Servische reus na enkele maanden al meteen een contractverlenging op. Over heel het seizoen werd Vukotic onlangs door de Beverse aanhang ook terecht verkozen tot speler van het jaar. Al verdienen Davy Roef, Valtteri Moren en Djihad Bizimana eervolle vermeldingen voor hun constante prestaties doorheen het seizoen.

Het zomerse transferbeleid bleek geen schot in de roos. Enkele nieuwkomers presteerden in hun eerste seizoen niet naar verwachting, terwijl anderen eerder werden gehaald met het oog op de toekomst. Abdullah kon aardig wat adelbrieven voorleggen, maar vertrok voorbije winter al omdat hij zich hier niet kon aanpassen. Vellios moest voor doelpunten zorgen, maar werd na de winter al snel naar de tribune verwezen door nieuwkomer Milosevic. En Karlo Lulic kon de leemte die Ryota Morioka vorig jaar liet niet opvullen. Integendeel, de Kroatische spelverdeler heeft zichtbaar moeite met het tempo en de snelheid van uitvoering.

Nana Ampomah tekende vorige zomer een nieuw contract op de Freethiel, met de belofte dit seizoen te mogen vertrekken bij een goed bod. De kans dat de Ghanese international volgend seizoen nog bij Beveren speelt, is klein. Vorige week zei sportief verantwoordelijke Danny De Maesschalck al in deze krant dat het moeilijk wordt om ook Aleksandar Boljevic deze zomer te houden. Over spelers die de club eventueel moeten verlaten, is op dit moment nog geen duidelijkheid, daarvoor wachten ze ook de uitspraak in de zaak Propere Handen af. Huurspelers Swolfs (Gent), Verstraete (Gent), Andrijasevic (Gent) en Vellios (Nottingham Forest) keren sowieso terug naar hun respectieve moederclubs.

Door het vertrek van Davy Roef moet de Oost-Vlaamse club op zoek naar een nieuwe eerste doelman. Voor die positie werden er al verschillende doelmannen gepolst, al is er voorlopig nog niets concreet. Ook vooraan wil de club zich deze zomer graag versterken, zodat de nieuwe spits de concurrentiestrijd aangaat met Forte en Milosevic.

Achterin zit de club vrij goed, maar dan mag geen enkele verdediger vertrekken. Ook op de flanken wordt uitgekeken naar versterking. Tot slot kan Waasland-Beveren op het middenveld, en voornamelijk op de nummer tien, nog versterking gebruiken, wil het volgend seizoen nog eens zonder degradatiezorgen spelen.

Meer over SK Beveren

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video