Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs

Oud-kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen nieuwe topman Katholiek Onderwijs: ‘Kwaliteit bewaren en verbeteren’

Bruno Vanobbergen.Beeld BELGA

Vanaf 1 september wordt Bruno Vanobbergen de nieuwe directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij volgt Lieven Boeve op, die deze zomer afzwaait na tien jaar aan het hoofd van de Guimardstraat te hebben gestaan. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie.

De Guimardstraat - de koepel wordt vaak genoemd naar de plek waar zijn hoofdkantoor staat - krijgt een nieuwe baas. Bruno Vanobbergen wordt de nieuwe topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Vanobbergen staat sinds 2019 aan het hoofd van het Agentschap Opgroeien. Voordien was hij tien jaar lang de Vlaamse kinderrechtencommissaris. Hij vat zijn mandaat als directeur-generaal aan op 1 augustus.

“Ik ben ontzettend blij met het vertrouwen dat ik hier vandaag krijg”, zegt Vanobbergen op de persconferentie waarop hij werd voorgesteld. “We weten allemaal dat er vandaag prachtige en schitterende dingen gebeuren in het onderwijs, die het verschil maken voor kinderen, jongeren en hun ouders. Tegelijkertijd zie je toch dat het onderwijs niet ontsnapt is aan de woelige wateren. Dat heeft een belangrijke rol gespeeld om ‘ja’, te zeggen.”

‘Uitdagingen rond kwaliteit’

“We kennen allemaal de uitdagingen rond onderwijskwaliteit”, aldus Vanobbergen nog. “Je ziet dat er, terecht, hoge verwachtingen worden geformuleerd. Ik wil echt zoeken hoe we die onderwijskwaliteit kunnen bewaren en verbeteren. Tegelijkertijd gaan die uitdagingen breder dan louter kwaliteit. Heel wat leerlingen gaan overboord. Dat heb ik als kinderrechtencommissaris ook sterk ervaren en regelmatig aangekaart.” Zonder dat hij er veel dieper op wilde ingaan, gaf Vanobbergen ook mee dat hij “bruggen wil slaan tussen onderwijs en welzijn”.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen is de grootste koepel binnen het Vlaamse onderwijs. Men was er al langer op zoek naar een opvolger voor Lieven Boeve. Die maakte in augustus bekend dat hij er na twee termijnen en in totaal tien jaar mee zou stoppen. Boeve keert terug naar de KU Leuven, waar hij nog altijd professor Theologie is.

“Ik ben trots en dankbaar dat Bruno Vanobbergen aanvaard heeft om Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de komende jaren te leiden”, zegt Boeve. “Het is met een gerust hart dat ik nu het netwerk van katholieke onderwijsinstellingen in Vlaanderen en Brussel, waarmee ik tien jaar lief en leed gedeeld heb, in zijn bekwame handen kan achterlaten. Bruno is de juiste man op de juiste plaats om deze rol over te nemen.”