Straks geen hond meer op het menu? Verbod weer wat dichter na veroordeling van Zuid-Koreaanse kweker

© AFP

Een Zuid-Koreaanse rechter heeft voor het eerst een ­hondenkweker veroordeeld omdat hij honden slachtte voor consumptie. Zo komt het land een pak dichter bij een volledig verbod op hondenvlees. Jaarlijks belanden in Zuid-Korea nog meer dan een miljoen honden als ­traditionele delicatesse op een bord.

Tommy Huyghebaert

OPGELET: dit artikel bevat schokkende beelden.

Met opvallende maskers voert de Zuid-Koreaanse dierenrechtenorganisatie CARE al jaren actie tegen de slacht van honden voor menselijke consumptie. Ze klagen ook de dieronvriendelijke praktijken aan in de 17.000 hondenkwekerijen die het land telt. Leden kruipen in krappe hondenkooien om de slechte leefomstandigheden aan te klagen. Ze zwaaien met slogans bij grote evenementen, of ze schakelen internationale sporters en beroemdheden in om de problematiek van de consumptie van hondenvlees onder de aandacht te brengen.

© AFP

Hun protest heeft er al mee toe geleid dat 70 procent van de Zuid-Koreanen overtuigd is om het traditionele gerecht bosintang – soep met hond – niet meer te eten. Maar nu heeft CARE zijn grootste veldslag ooit gewonnen. De organisatie sleepte een hondenkweker voor de rechter op basis van verschillende aanklachten. “Omdat de beklaagde zijn honden volgens ons doodt zonder wettelijke reden. Bovendien overtreedt hij regels op het vlak van dierengezondheid, hygiëne en huisvesting”, klonk het bij de advocaat van CARE.

Terwijl buiten de hondenkwekers luidop protesteerden op straat omdat een van hun collega’s terechtstond, zorgde de rechtbank van het Zuid-Koreaanse Bucheon voor een primeur: CARE kreeg gelijk en de hondenkweker werd bestraft. De man kreeg een boete van 2.700 euro voor het doden van honden voor menselijke consumptie. “Dat mensen hondenvlees eten, maakt de slacht van honden niet legaal”, luidde de motivering.

© AFP

President adopteert hondje

Volgens CARE is het vonnis – waartegen de hondenkweker beroep aantekent – een primeur die mogelijk het pad effent voor een volledig verbod in Zuid-Korea. Tot nu zat het kweken en slachten van honden voor vlees nog altijd in een grijze zone.

Al was er sowieso al heel wat aan het veranderen in het land. Restaurants die het vlees aanbieden, sluiten massaal. Een vijfde van de Zuid-Koreanen heeft dan ook een hond als huisdier. En zelfs de president Moon Jae-in sprak zich bij zijn aanstelling vorige zomer al uit tegen hondenhandel. Hij adopteerde symbolisch een verwaarloosde hond uit een asiel. En last but not least: op dit moment buigt het parlement zich over een voorstel van een democratische politicus om de wet op dierenwelzijn te verstrengen. Zijn wetsvoorstel houdt in om enkel het slachten van vee als wettelijk te aanschouwen en het slachten van honden als illegaal

Hoewel steeds meer Zuid-Koreanen hondenvlees niet meer op hun boodschappenlijstje plaatsen, is maar 40 procent voor een volledig verbod. De eeuwenoude traditie die voor energie zou zorgen en de menselijke lichaamstemperatuur op warme dagen regelt, hoeft voor hen niet te wijken.

© REUTERS

En nu?

Dat spreekt in het voordeel van de kwekers. Die eisen om het consumeren van hondenvlees legaal te houden en vragen de regering om licenties voor officiële slachthuizen uit te schrijven. “Want waarom mogen koeien, varkens, kippen en eenden wel zonder problemen gekweekt worden om te slachten en te consumeren? En wat maakt het kweken van honden dan wel problematisch?” zei woordvoerder Cho Hwan-ro van de vereniging voor hondenkwekers tijdens een interview op de Koreaanse televisie.

De uitspraak van de rechter vond hij dan ook schandalig. “We kweken de dieren om te slachten voor consumptie, niet om ze na een tijdje uit een soort van opwelling – en dus zomaar – te doden.”

Maar CARE heeft geen oor naar die uitleg. Het doel van de organisatie is nu om zo veel mogelijk hondenkwekers voor de rechter te slepen. “We gaan daarvoor het hele land doorkruisen op zoek naar kwekerijen en slachthuizen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer