© Carlo Coppejans

Nieuw woonconcept komt ook naar Antwerpen: huur uw eigen woning

De organisatie wooncoop zoekt mensen die in Antwerpen een woning willen huren bij zichzelf. “Deze nieuwe woonvorm is voor vele mensen beter geschikt dan het gewone huren of kopen”, zegt initiatiefnemer Karel Lootens.

Christof Willocx

Wooncoop heeft vandaag al vijf panden, waarvan vier in Gent en een in Brugge. “Daar wonen in totaal vijftien mensen in”, zegt Karel Lootens. “Ze wonen bijvoorbeeld samen in een herenhuis dat we in verschillende kamers hebben opgedeeld of in een appartement. We hebben ook gronden aangekocht waar we in de komende jaren nieuwe gebouwen op laten zetten. Daar kunnen alles samen zeventig mensen in wonen.”

Wie in een woning van wooncoop wil wonen, wordt mee aandeelhouder. “Een aandeel kost 250 euro”, zegt Karel Lootens. “Iedere bewoner moet minstens drie aandelen kopen. Hij is dus mede-eigenaar van het pand. Maar omdat hij maar voor een deel eigenaar is, moet de bewoner ook een maandelijkse huurprijs betalen. De huurprijs is marktconform, maar de huurder krijgt wel een korting van 4% op basis van het bedrag aan aandelen dat hij heeft gekocht.”

“Iemand die voor tienduizend euro aandelen koopt, krijgt dus 400 euro per jaar korting op de huurprijs. Dat is 33 euro per maand. Als de huurder uit wooncoop wil stappen, krijgt hij zijn aandelen plus de inflatie terugbetaald.”

Keuken en badkamer delen

Wiebe Moerman (31) is alleenstaand en woont sinds begin februari in een loft van wooncoop in Gent. “Mijn slaapkamer en kleine berging zijn privéruimtes”, zegt Wiebe. “De woonkamer, keuken, badkamer en wasmachine deel ik met de andere bewoners. De woonkamer is bijvoorbeeld voor de acht mensen die in de loft wonen. De badkamer deel ik met drie andere mensen. Ik heb niet veel privéruimte nodig, en met goede afspraken in de gemeenschappelijke ruimtes kom je heel ver”, zegt Wiebe.

Gezinssituatie

Niet elke woning van wooncoop heeft weinig privéruimte. “Er wonen bij ons ook mensen die enkel een grote woonkamer en een tuin delen met anderen, en een privékeuken en -badkamer hebben”, benadrukt Karel Lootens.

Maar voor Wiebe is dat dus niet nodig. Waarom verkiest hij wooncoop boven een woning kopen of huren? “Kopen kost veel geld, en ik heb misschien mijn definitieve gezinssituatie nog niet gevonden”, zegt Wiebe. “Huren is ook niet ideaal. Als er een probleem is met de woning, stap je naar de huisbaas. Je moet dan hopen dat die het probleem wil oplossen. Als mede-eigenaar van een gebouw ben ik meer zelfzeker. Ik kan dan bijvoorbeeld zelf voorstellen doen aan mijn mede-eigenaars om een vochtprobleem op te lossen. Bovendien brengt mijn geld ook iets op. De huurkorting van 4% die ik krijg, beschouw ik als een rendabele spaarrekening.”

Het is ook mogelijk om aandelen van een woning van wooncoop te kopen, zonder in een van de panden te wonen. “Voor hen mikken we op een jaarlijks rendement van 2%”, zegt Karel Lootens.

Infosessie in Antwerpen

Wooncoop wil deze nieuwe woonvorm nu ook in Antwerpen lanceren. Op 1 en 24 oktober organiseert de organisatie in het gebouw van Ecopower in Posthoflei 3 in Berchem om 19u30 een infosessie over het systeem. “Eerst moet er een groep van mensen zijn die samen in zo’n project wil stappen”, zegt Karel Lootens. “Als die groep er is, gaan we op zoek naar een gebouw.”

Inschrijven voor de infosessie kan op wooncoop.be.