Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Nieuws
Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 22:06
Afbeelding
beeld anp

De maatregel is volgens politici van vooral de conservatieve sjiitische partijen genomen om de religieuze waarden in het land overeind te houden en de ‘bevolking te beschermen tegen morele verdorvenheid’. Mensenrechtenadvocaten hebben de nieuwe wetgeving onmiddellijk veroordeeld als de zoveelste aanval op de lhbti-gemeenschap in Irak.

Overtreding van de ‘Wet ter Bestrijding van Prostitutie en Homoseksualiteit’ komt veroordeelden te staan op ten minste tien jaar achter de tralies. Het maximum is vastgesteld op vijftien jaar. Iemand die aanzet tot prostitutie of homoseksualiteit kan zeven jaar cel krijgen.

Doodstraf

Aanvankelijk was er voor het zwaarste vergrijp sprake van de doodstraf, zoals in buurland Iran, maar dat voorstel haalde het niet na zware druk van de Verenigde Staten en Europese landen.

Tot zaterdag was seks tussen mensen van hetzelfde geslacht officieel niet verboden in Irak, maar de media mochten onder meer het woord homoseksualiteit al enige tijd niet meer gebruiken en moesten spreken of schrijven van een ‘seksuele afwijking’. Ook de term transgender was uit den boze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

Afbeelding

Privacywaakhond EU: OpenAI voldoet nog steeds niet aan richtlijnen

Het Amerikaanse bedrijf OpenAI doet te weinig om verspreiding van onjuiste informatie door zijn chatbot ChatGPT te voorkomen. Volgens een taskforce van de privacywaakhond van de Europese Unie voldoet OpenAI daarom nog steeds niet aan de Europese richtlijnen.

Afbeelding

Schiphol ondersteunt plannen kabinet rond geluidshinder

Schiphol steunt 'vanzelfsprekend' de maatregelen die het kabinet neemt om geluidshinder rond Schiphol terug te dringen. Die 'dragen bij aan een stiller Schiphol', stelt de luchthaven. Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op Schiphol.

Afbeelding

Tarieven landelijk gastransport volgend jaar flink omhoog

De tarieven voor landelijk gastransport stijgen volgend jaar met gemiddeld 52 procent, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Huishoudens betalen ongeveer 10 euro meer per jaar, omdat de transportkosten maar een klein deel zijn van de totale gasprijs.

Afbeelding

NAVO-top volgend jaar juli in World Forum in Den Haag

De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

Afbeelding

Singapore Airlines kan claims van 'acht cijfers' tegemoetzien

Singapore Airlines moet volgens schadedeskundigen vrezen voor forse schadeclaims van passagiers die deze week gewond raakten toen een toestel van de luchtvaartmaatschappij door hevige turbulentie werd getroffen. Vrijdag lagen nog 48 mensen in drie ziekenhuizen in Bangkok.