© walt bosmans

Uren aan een stuk breien: “Zelfs mijn lief doet mee uit solidariteit”

Bij vzw Sjarabang in de Hoviusstraat in Mechelen wordt er uren aan een stuk gebreid. Mensen met en zonder een verstandelijke of fysieke beperking kunnen er op een laagdrempelige manier aan cultuurparticipatie doen. Samen helpen ze tijdens 'De Warmste Week' om geld in te zamelen voor hun atelier.

Walt Bosmans

Stagiare Victoria Timmermans (21) uit Eppegem (Zemst) bracht het idee aan om sjaals en mutsen te maken voor De Warmste Week. “Het is een activiteit die iedereen voor de tv kan doen, mijn lief ­Jeroen heeft er uit solidariteit zelfs voor leren breien. Hij is nu met dikkere wol bezig, want het ging eerst niet goed vooruit”, lacht ze. “Ik ben ergotherapeute van opleiding en heb in het atelier een deel van mijn stage gelopen. Het is fantastisch dat we met zo’n simpele daad een glimlach op die mensen hun gezicht kunnen toveren.”

Iedereen welkom

De opbrengst gaat naar de ­algemene werking van het atelier. Mart De Wever, educatief medewerkster bij Sjarabang, vindt het alvast een tof initiatief. “De penselen en tekenspullen liggen hier al enkele dagen aan de kant en onze mensen zijn nu ­verwoed bezig met breinaalden. Ze hebben al zo’n 25 sjaals en mutsen gemaakt en er zijn nog zeker tien stuks.”

De verkoop verloopt via de Facebookpagina Sjaals4Sjarabang. Daar wordt elke dag een foto van een afgewerkte muts of sjaal gepost. Met een simpel berichtje kunt u aan­geven welke u graag wil kopen voor de prijs van 10 ­euro. “Op 1 december zetten we tijdens de markt ook een standje op aan de Grote Markt en verkopen we de spulletjes rechtstreeks”, zegt De Wever.

Wie het aanbod aan sjaals wil vergroten door zelf ook een ­exemplaar te maken in het ­gezellige atelier, kan steeds langskomen op woensdag of donderdagnamiddag tijdens de open ­dagen.

http://www.sjarabangvzw.be/