Direct naar artikelinhoud
NieuwsJupiler Pro League

Club Brugge heeft geen tijd om te treuren voor cruciale vierdaagse

Club-spits Igor Thiago scoort tegen Fiorentina (3-2) in de halve finales van de Conference League, donderdagavond.Beeld Photo News

De eindspurt is ingezet. Club Brugge staat zowel fysiek als mentaal voor een beproeving. Tegenstander zondag is Antwerp, waar trainer Mark van Bommel na dit seizoen allicht opstapt.

en

“Ik kan niet goed slapen na wedstrijden. Dat zal nu nog minder het geval zijn”, zei Bjorn Meijer donderdagavond ergens tussen de kleedkamer en de spelersbus. Hij lag aan de basis van de tweede tegengoal en speelde niet zijn beste wedstrijd.

Nu de laatste rechte lijn is ingezet, gaat Club Brugge in overlevingsmodus. De reeks van de voorbije weken, met zeven gewonnen matchen onder Nicky Hayen, werd in Firenze stopgezet.

Tijd om op adem te komen is er niet, terwijl de matchen alleen maar intenser worden. In Genk werd Club eventjes getest. “We hebben getoond dat we samen kunnen overleven”, klonk het toen bij aanvoerder Hans Vanaken. Fiorentina was al helemaal exemplarisch voor wat Club Brugge de komende drie weken te wachten staat. Het handelde Genk af (0-3 winst) en beperkte de schade in Firenze (3-2 verlies).

Geen rode loper

“Grote ploegen kunnen zich altijd aanpassen”, merkt Denis Odoi op. Blauw-zwart diende dat in Genk en in Firenze te doen. “Overlevingsmodus, dat is wel zo”, aldus Meijer. “Het positieve is dat het allemaal topmatchen zijn en dat je niet veel nodig hebt om jezelf op te laden. Eigenlijk gebeurt het vanzelf.”

Veel meer nog dan op fysiek vlak wordt de maand mei een mentale test voor Club. “Ik denk niet dat dit in de hoofden zal kruipen”, zei diezelfde Meijer. Het valt evenwel af te wachten hoe blauw-zwart zal reageren na een eerste tegenvallend resultaat sinds de stadsderby en debuutmatch van Hayen.

Antwerp zit dan wel in een dip, het zou verbazen mocht het zondag de rode loper uitrollen. Een nederlaag kan de titeldroom van Club aan diggelen slaan. “Het is zo dat elke match cruciaal is, maar ik zie dat als een opportuniteit”, zegt Odoi. “Het is een privilege. Er zijn veel spelers die nooit in deze situatie komen.”

Club moet in vier dagen twee keer zien te overleven: eerst in de Champions’ play-offs, daarna in de Conference League.

Wind in de zeilen

Bij Antwerp zitten Mark van Bommel en het bestuur dezer dagen rond de tafel om hun samenwerking te bekijken. Het heeft er alle schijn van dat de trainer en Antwerp op het einde van dit seizoen uit elkaar gaan.

“Wat het gevoel nu zegt? Dat wij zondag tegen Club Brugge spelen. Als wij eerder iets te melden hebben, dan doen we dat. Ik heb hier nog een jaar contract. Of we doorgaan, daarover zijn we samen aan het praten.”

Mark van Bommel: "Als die van Brugge de bal verkeerd raken, schieten ze hem nog in de kruising."Beeld BELGA

Van Bommel vertelde dat hij de Conference League-wedstrijd tegen Fiorentina niet had gekeken. “Ik ben vroeg naar bed gegaan.” Gevraagd naar het aura van onoverwinnelijkheid bij blauw-zwart zei hij: “In die fase zaten wij vorig jaar. Als die van Brugge de bal verkeerd raken, schieten ze hem nog in de kruising. Dat is voetbal. Brugge heeft nu de wind in de zeilen en wij niet. Dat wil niet zeggen dat wij ons daarbij neerleggen.”

De Antwerp-trainer mikt dus nog naar boven in deze Champions’ play-offs. “We willen zo hoog mogelijk eindigen, maar hebben grote nederlagen moeten slikken. Dat ben ik niet gewend. Het klinkt misschien gek, maar als de tegenstander elke keer de tweede bal wint, alle fiftyfifty-duels wint, dan oog je gelaten en ongeïnteresseerd. Dat is zeker niet het geval.”

Aan een B-ploeg opstellen tegen Club, met het oog op de bekerfinale van volgende week tegen Union, zei hij niet te denken. “Nog nooit gedaan. Ik zal een mooi cliché geven: wij kijken nooit verder dan naar de eerstvolgende wedstrijd.”