Veilinghuis im Kinsky in Wenen mocht het schilderij van Gustav Klimt veilen.
Foto: Belga

Verloren gewaand schilderij van Gustav Klimt geveild voor 30 miljoen euro

Het schilderij 'Portret van Fräulein Lieser' van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt is geveild voor 30 miljoen euro. Het kunstwerk dook afgelopen januari op na bijna 100 jaar vermist te zijn geweest. De opbrengst wordt verdeeld onder de huidige eigenaars en de erfgenamen van de opdrachtgevers.

Het schilderij was ooit in het bezit van de Liesers, een familie van rijke, joodse industriëlen in Wenen. De vrouw op het portret zou Margarethe Constance Lieser zijn, de dochter van Adolf Lieser, al staat dat niet helemaal vast.

Het zou gaan om een van de laatste werken van Gustav Klimt. De schilder zou eraan beginnen te werken zijn in 1917. Het was nog niet helemaal afgewerkt toen hij in februari 1918 overleed aan een beroerte. Het schilderij werd voor het laatst in het openbaar gezien in 1925. 

Wat er daarna mee gebeurde, is niet duidelijk. Het lijkt aannemelijk dat het voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag genomen werd, zoals veel andere bezittingen van welgestelde joodse families. Experts in kunstrecht hebben aan Oostenrijkse media echter verklaard dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat het schilderij geroofd zou zijn door nazi's.

De huidige eigenaars hebben het portret in hun bezit sinds de jaren 1960. 

Niet hoogste bedrag voor Klimt

Vandaag werd het portret geveild in Wenen. Het veilinghuis schatte de waarde van het schilderij tussen de 30 en 50 miljoen euro. Het leverde uiteindelijk 30 miljoen euro op.

De opbrengst gaat naar de huidige eigenaars en naar de erfgenamen van de familie Lieser. Die regeling is gebaseerd op de 'Washington Principles', een akkoord tussen verschillende landen om naziroofkunst te identificeren.

Het is niet het hoogste bedrag dat ooit is betaald voor een werk van Klimt. Zo leverde zijn schilderij 'Dame mit Fächer' vorig jaar 74 miljoen pond op in Londen. Dat was destijds ruim 86 miljoen euro.

'Portret van Fräulein Lieser'.

Meest gelezen