Gefolterde gedetineerde mag ziekenhuis verlaten en moet niet meer naar cel: “Staat aan begin van jarenlang herstel”

De gefolterde gedetineerde van de Antwerpse gevangenis is aan de beterhand en mag vrijdag het ziekenhuis verlaten. Hij krijgt een enkelband en moet niet meer terug naar de cel.

Marc Klifman

Roy J. (41) werd iets meer dan twee weken geleden in de Antwerpse gevangenis 72 uur lang door zijn medegedetineerden gefolterd. Hij werd overgoten met kokend water, geslagen, gemolesteerd en zelfs verkracht met een bezemsteel. Dat gebeurde tijdens een staking. Het duurde enkele dagen voor een gevangenisdirectrice hem zwaar toegetakeld aantrof.

© rr

Volgens zijn advocate Issabel De Fré is haar cliënt ondertussen aan de beterhand. Fysiek, dan toch. Hij mag vrijdag het ziekenhuis verlaten. “Buiten alle verwachtingen in kende hij fysiek een spoedig herstel”, zegt ze. “Mentaal, dat valt nog af te wachten. Hij staat aan het begin van jarenlang herstel op dat vlak.”

Issabel De Fré en Sven Mary, de advocaten van de gefolterde gedetineerde.© BART DEWAELE

De advocaten van Roy J. verzetten hemel en aarde zodat hij niet meer terug naar de gevangenis moet. Ze vonden een opvangplaats voor hem, waar hij dagelijks medische en psychologische verzorging kan krijgen. “Om hem verder te begeleiden voor traumaverwerking en te kunnen functioneren in de toekomst.”

Van de onderzoeksrechter kreeg Roy J. daarom toestemming om zijn voorhechtenis (voor de feiten waarvoor hij zat opgesloten, red.) met een enkelband buiten de gevangenis uit te zitten. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, zegt advocaat De Fré. “Maar het is ons gelukkig gelukt dankzij de ongeziene bereidwilligheid van enkele hulpverleners. Van justitie zijn er helaas weinig vragen gekomen over hoe zij onze cliënt konden ondersteunen. Ook de minister heeft tot op vandaag nog steeds niet geïnformeerd naar zijn toestand.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer