Zo motiveert organisatie de diskwalificatie van Joost Klein: “Deelname zou niet gepast zijn”

Joost Klein is officieel gediskwalificeerd voor de finale van het Eurovisiesongfestival. Dat laat de organisatie weten via een statement. De Nederlandse omroep AVROTROS gaat allesbehalve akkoord met de beslissing. “Dit is disproportioneel.”

red

Joost Klein is door de organisatie van het Eurovisiesongfestival – de European Broadcasting Union (EBU) – officieel uitgesloten van deelname aan de grote finale zaterdag. Klein zou donderdag een voorval hebben gehad met een lid van de productie, waarop die een klacht heeft ingediend. Klein is voor verhoor bij de politie gekomen, maar de organisatie besloot al sneller om de Fries niet langer te laten deelnemen aan de jaarlijkse zangwedstrijd.

Via een statement maakte de EBU de beslissing officieel wereldkundig. “De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die werd ingediend door een vrouwelijk lid van de productieploeg, na een incident na zijn deelname in de halve finale op donderdag”, aldus de organisatie. “Het gerechtelijk onderzoek moet weliswaar nog plaatsvinden, maar het zou niet gepast zijn als hij zou deelnemen aan de wedstrijd.”

LEES OOK. Politie onderzoekt “incident” met Joost Klein, Nederland neemt niet deel aan finale Songfestival: dit weten we al

“We houden vast aan een nul-tolerantiebeleid wat betreft ongepast gedrag, en willen een veilige werkomgeving creëren voor alle personeel. In het licht daarvan wordt het gedrag van Joost Klein jegens een teamlid beschouwd als een inbreuk op het reglement van onze wedstrijd.”

Het letterlijke statement van de organisatie

De Nederlandse artiest Joost Klein zal dit jaar niet deelnemen aan de grote finale van het Eurovisie Songfestival.

De Zweedse politie heeft een klacht onderzocht die een vrouwelijk lid van de productieploeg had ingediend na een incident na zijn optreden in de halve finale van donderdagavond. Terwijl de juridische procedure zijn beloop heeft, zou het niet gepast zijn voor hem om verder deel te nemen aan het Songfestival.

We willen graag duidelijk maken dat, in tegenstelling tot sommige berichten in de media en speculaties op sociale media, bij dit incident geen andere performer of delegatielid betrokken was.

We hanteren een nultolerantiebeleid ten aanzien van ongepast gedrag tijdens ons evenement en zetten ons in voor een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de Contest. In het licht hiervan wordt het gedrag van Joost Klein ten opzichte van een teamlid beschouwd als een schending van de wedstrijdregels.

De grote finale van het 68ste Eurovisiesongfestival gaat nu verder met 25 deelnemende liedjes.

LEES OOK. Joost Klein verhoord na klacht over “bedreigingen” tegenover vrouwelijke tv-medewerker

AVROTROS reageert

De Nederlandse afvaardiger AVROTROS heeft op sociale media gereageerd op de beslissing van de organisatie om Joost Klein niet te laten optreden. “We hebben kennisgenomen van de diskwalificatie door organisator EBU. AVROTROS vindt de diskwalificatie disproportioneel en is geschokt door de beslissing. We betreuren het enorm en komen er later op terug.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast is ook de Nederlandse commentator Cornald Maas niet te spreken over de uitsluiting van de Nederlandse kanshebber. Hij noemt de beslissing van de EBU op X “disproportioneel en schandelijk”. “Lang leve de toekomst van Eurovisie – not. Met deze organisatie kan alles gebeuren in de toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER