Direct naar artikelinhoud
Gentse Feesten

3 geweldige tips om de Gentse Feesten helemaal anders te beleven

Ineke Nijssen en Mich Walschaerts brengen een verhaal over rouwen in 'Zonder U'.Beeld Thomas Dhanens

Terwijl Gent het eerste weekend van zijn feesten verteert en menig festivalganger een kater of zonneslag probeert te verwerken, blijft het programma de volgende dagen uitpuilen met flink wat lekkers. We selecteerden nog drie absolute tips voor fijnproevers. 

en

Dood door kerstomaat

Geen Gentse Feesten zonder de broers Walschaerts. Niet als Kommil Foo, maar elk met een eigen voorstelling. Beiden staan in de Vooruit na elkaar geprogrammeerd. Raf sluit de avond af met Biecht, terwijl Mich daarvoor samen met Ineke Nijssen Zonder U brengt, een klassiek verhaal van verlies, rouw en wederopstanding. 

“Man stikt in kerstomaat.” Het zou een tragikomische kop kunnen zijn op de regionale pagina’s van een dagblad en je zou erom kunnen grijnzen, tot je de datum ziet: 22 maart 2016, de dag van de aanslagen in Zaventem. Het kerstomaatje doorkruiste de plannen van het koppel om een jaar lang de wereld rond te reizen. Maar de vrouw (Nijssen), die Zaventem overleefde, is vastbesloten de droom waar te maken en sleurt een tot in de puntjes uitgeruste tandemcaravan alleen voort. In imaginaire gesprekken aan de campingtafel ontrolt zich de rouwcyclus. Nergens wordt Zonder U topzwaar of klef, maar het verdriet sluimert onderhuids. 

Zonder U, op 21/7 en 22/7 in de Vooruit.

Stille feesten

Cinematek ontdekte onlangs 'Galloping Ghosts', een stille film met Oliver Hardy.Beeld Cinemathek

De luide Gentsen feesten een beetje beu? Een stille film kan soelaas brengen. Het Gentse technologiebedrijf Republic of Reinvention organiseert een mini-filmfestival met alleen maar films uit de oude doos. En op Il Cinema Repubblica kijk je naar film zoals de mensen dat honderd jaar geleden deden: zonder geluid, maar met livemuziek.

Op het programma staat onder meer de première van Galloping Ghosts, een film uit 1928 met Oliver Hardy in de hoofdrol die onlangs ontdekt werd door Cinematek. De film gaat over een diamantroof, waarbij de politie een deal sluit met de dader om om middernacht af te spreken op het kerkhof. Op het programma staan verder nog films met onder meer Buster Keaton en Charlie Chaplin, om af te sluiten met een wat gewaagdere programmering. De laatste avond toont het onder meer een pornofilm uit 1920 die alleen in bordelen en achterafzaaltjes werd getoond. 

Il Cinema Repubblica, van 17/7 tot 20/7 in de Miry Concertzaal.

Wallonië meets Palestina

Sander Buyck toont op de Gentse Feesten onder meer een reeks over India.Beeld Sander Buyck

Wallonië, Palestina en India hebben weinig met elkaar gemeen, behalve dan dat de Gentse fotograaf Sander Buyck er naartoe trok. Hij stelt nu de drie reeksen tentoon, elk met een eigen verhaal. De foto's over India zijn zijn persoonlijk verhaal over de ontdekking van het land waar zijn adoptiezus vandaan komt. De foto's over Wallonië werden geboren uit nieuwsgierigheid. "Ik heb er allerlei dingen bezocht, om te weten wat dat andere stuk van ons land is. Het is geen politiek statement, wel een poëtische weergave." 

Meer politiek geladen is de reeks over Palestina, waar Buyck foto's nam van vergane posters van martelaren. Bij tien posters zocht hij ook de verhalen erachter. "Deze verhalen vertellen de ongelijke strijd tussen Palestina en Israël."

Yugen#09 Art, tot 22/7 in de Yugen Brouwerij (Ferdinand Lousbergkaai 21).