21 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Klimaatwet

Stel: je hebt een nationale vroemmm-partij die graag wil dat we op zo veel mogelijk snelwegen in ­Nederland 130 kilometer per uur kunnen rijden. En stel dat die politieke beweging erin slaagt dat plan in een regeerakkoord te krijgen, mag dat dan zomaar ten koste van het milieu gaan? Niet als er een Klimaatwet is. Zo’n dom verkeersbesluit, om het milieu te belasten en het verkeer gevaarlijker te maken, moet dan op zijn minst gecompenseerd worden door maatregelen die de klimaatdoelstellingen niet in gevaar brengen. Met dit simpele, maar niet geheel theoretische voorbeeld is het grote voordeel van een Klimaatwet aangegeven. Het is dan ook een belangwekkende stap voorwaarts dat een brede coalitie van zeven fracties, goed voor 113 Kamerzetels, het eens is over een nieuwe Klimaatwet.

De basis voor zo’n wet is in 2015 gelegd door oud-­PvdA-leider Diederik Samsom en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver. Eerst sloten D66, SP en ChristenUnie zich bij het initiatief aan. En nu haken ook de fracties van VVD en CDA aan. Die brede coalitie kon er ook komen doordat de regeringspartijen het vorig jaar eens werden over het nut van een Klimaatwet, waarin de afspraken over uitstoot van broeikasgassen worden verankerd.

De gedachte achter de Klimaatwet is dat de langetermijndoelen wettelijk worden vastgelegd. Stappen op weg naar het doel, via kabinetsbeleid per jaar of zelfs over een periode van vier jaar, moeten dan passen binnen de kaders van de Klimaatwet. De systematiek is te vergelijken met die van de Miljoenennota die bij Prinsjesdag wordt ingediend. De grote lijnen zijn vastgelegd, daarbinnen kan er geschoven worden. In het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 2008 met een Klimaatwet gewerkt en de ervaringen daar zijn ronduit positief. Zo’n wet heeft een disciplinerende werking voor partijen die deel uitmaken van de regering.

De details van de Klimaatwet zijn nog niet bekend. Het lijkt erop dat, om de VVD en het CDA aan boord te houden, de doelen voor de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 iets zijn versoepeld. Maar dat lag al in het regeerakkoord besloten. Dat neemt niet weg dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Een Klimaatwet zorgt ervoor dat er een eind komt aan zwabberbeleid, waarbij partijen telkens weer andere doelen stellen om maar tegemoet te komen aan ­ondoordachte kortetermijnbelangen waarvan ze ­vermoeden dat die goed liggen bij hun achterban. ­Politieke voorspelbaarheid is een goed middel om duurzame economie te bevorderen. Bovendien is het een goede stimulans voor bedrijfsleven en burgers om te investeren in hun eigen duurzame leefstijl.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.