Luister naar

Wil spaarder hogere rente of veiligheid?

Nieuws
Het financiële systeem is gebaseerd op hebzucht. Spaarders zijn daarop geen uitzondering.
Peter de Waard
donderdag 21 juni 2018 om 03:00

Iedereen wil dat het spaargeld bij de bank veilig is. Maar banken doen er riskante dingen mee: ze financieren bedrijven, die over de kop kunnen gaan, ze verstrekken hypotheken aan huizenkopers, die hun baan kunnen kwijtraken, en ze kopen obligaties van landen die tot hun nek in de schulden zitten. In 2008 ging het al een keer mis. In de toekomst zal het weer een keer misgaan, zo voorspelden de economen Arnoud Boot (UvA) en Rens van Tilburg (Universiteit Tilburg) afgelopen vrijdag op een bijeenkomst van hun denktank Sustainable Finance Lab. Zij willen daarom een heel ander soort banken.

Banken hebben na 2008 duizenden regels opgelegd gekregen: hogere buffers, duidelijker verslaglegging, nieuwe beleggingsrichtlijnen. Maar het is schijnzekerheid. Ze maken banken niet veiliger. Ze beperken alleen hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen steeds minder concurreren met instellingen die niet onder die regels vallen: webwinkel Amazon, online-veilinghuis eBay (al eigenaar van PayPal) of het fintechbedrijf Adyen, dat vorige week een spetterend beursdebuut maakte. Zij verzorgen betaaldiensten en verlenen kredieten. Ze zitten niet in de dwangbuis van toezichthouders. ‘Het gevaar is niet de banken,’ legde ­Arnoud Boot de vinger op de zere plek, ‘maar het financiële stelsel.’ De financiële sector is sinds de crisis onstuitbaar verder gegroeid. In Nederland alleen al staat tweeënhalf keer zo veel krediet uit als de omvang van het bbp. Als er een volgende crisis komt, doordat het vertrouwen wegvalt, zal die groter zijn dan die van 2008.

Het probleem schetsen is één – een oplossing vinden voor het gammele financiële stelsel is heel wat anders. Als meer regels het paard achter de wagen spannen, is een radicaal andere aanpak nodig. Boot en zijn maten willen daarom een echt veilige plek voor het spaargeld – een depositobank – bij De Nederlandsche Bank. Het spaarsysteem wordt losgekoppeld van het kredietsysteem van de banken. Of met spaargeld mogen geen risico’s meer worden genomen.

Of dat helpt, is de vraag. Er is al een soort staatsbank: de aandelen van de Volksbank zijn van de overheid. Maar als mensen ergens anders een procentje meer kunnen krijgen op hun spaargeld – zo bleek in 2008 bij Icesave of DSB – zetten ze het daar. En als een staatsbank het spaargeld echt veilig wil stallen (bijvoorbeeld bij de ECB), moet ze 0,4 procent toe betalen. Geen spaarder is zo gek. Het financiële systeem is het resultaat van menselijke hebzucht. Creatieve geesten kunnen van alles bedenken, uiteindelijk beslist de consument. En als het misgaat zoekt die een zondebok en houdt hij zijn handje op bij de staat. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mosab Hassan Yousef, een ex-Hamas strijder die nu christen is. 'Ik ben de zoon van de oprichter van Hamas - opgevoed en opgeleid met als doel om Israël te vernietigen. Ik ben tot een keerpunt gekomen en heb Joden van harte lief.

Er zijn hoopvolle voorbeelden in Israël en Gaza: mensen met een trauma die elkaar willen liefhebben

David Verboom begrijpt steeds minder van wat er in Israël gebeurt. Maar een messiasbelijdende voorganger in Israël en een ex-Hamas strijder uit Gaza geven hem hoop.

column wim dekker

Waarom het mijn moeder niet lukt om over God te zwijgen als het leven haar verwondert

' Hoe vaak in het leven realiseer je je niet dat het een wonder is dat je nog leeft' , schrijft Wim Dekker. 'Dat je in deze baan terecht gekomen bent, dat je deze mensen bent tegen gekomen?'

Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.

Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Pas op met een 'officieel standpunt' van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.

Afbeelding

Het gaat bij de komende verkiezingen om Europa zonder of onder God? Dat is te simpel gezegd

Wie niet op een christelijke stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, kiest voor een Europa zonder God, lijkt René de Reuver te zeggen. Was het maar zo simpel, zegt Arie de Pater.

Net als in België en Denemarken kunnen we toewerken naar één centrale ingang voor overheidswebsites.

Als de overheid bij digitalisering de regie neemt, valt er veel vertrouwen terug te winnen

De overheid heeft een slechte reputatie als het gaat om digitalisering. Toch kan de juiste inzet van ICT het vertrouwen bij burgers en ondernemers (deels) herstellen.

Afbeelding

Wanneer krijg je eigenlijk een moreel kompas en weet je of je aan de goede kant van de streep staat?

Charlotte Goulmy was ongeveer zestien toen ze een column van Renate Rubinstein las over hoe moraal zich ontwikkelt. 'Haar woorden maakten grote indruk op me want ik was, ook toen al, bang om fout te zijn.'