© RTV

Vier jaar cel geëist voor zwaar geweld tegen man in hartje Mechelen: “Messteken waren zo diep dat ze bot en wervelkolom raakten”

Mechelen -

Twee Mechelse broers stonden donderdag voor de rechtbank voor zware geweldpleging tegen een man, begin 2022 in de Rik Woutersstraat. Die moest klappen incasseren, net als vijf messteken. Alleen kon het parket niet aantonen wie er had gestoken en met welk mes. “Er is nochtans heel diep gestoken. Letterlijk tot op het bot”, foeterde advocaat Frédéric Thiebaut namens het slachtoffer. Er werd vier jaar cel geëist.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich op 21 januari 2022 af. Na een flinke discussie tijdens een zaalvoetbalwedstrijd besliste Antwerpenaar N. om met zijn broer naar de Leegheid in Mechelen te rijden. Daar woonde een van de mannen die bij de problemen betrokken was. De twee wilden naar eigen zeggen de vader aanspreken omtrent het gedrag van zijn zoon en waren niet uit op geweld.

“Toen ze in de straat arriveerden, zat H.B. (27), samen met een vriend, buiten op een bankje. Bij het zien van de twee broers rende H. onmiddellijk naar binnen en kwam even later weer naar buiten in het bijzijn van zijn vier jaar oudere broer A. en vader M. Die laatste was in het bezit van een staaf”, lichtte procureur Margot Kennis toe. “Het was duidelijk dat ze de komst van de twee broers zagen als een oorlogsverklaring en niet zozeer als een mogelijkheid om de problemen uit te praten.”

De politie stelde een ruimte perimeter in, die zelfs een deel van de Veemarkt innam.© Sven Van Haezendonck

Volgens het Openbaar Ministerie gingen H. en A. onmiddellijk vol in de aanval en dienden slagen toe aan N. in de Rik Woutersstraat. “Zelfs toen het slachtoffer ten val was gekomen, werd er nog volop nagetrapt. N. verklaarde dat de broers in het bezit waren van een groot keukenmes en dat ze daar verschillende keren mee uithaalden. Later bleek dat de man ook steekwonden had opgelopen aan het gezicht, de arm, onderrug en bil.”

Bebloede staaf

Na de feiten voerde de politie een huiszoeking uit in de woning van de familie B. en vond daar wel een bebloede staaf, maar geen mes dat bij aanval zou gebruikt zijn. “De wetsdokter kon geen uitspraken doen met welk wapen de steekwonden waren toegebracht. Evenmin kon worden aangetoond wie het mes of ander scherp voorwerp had gehanteerd. Daarom vragen we om de broers H. en A. enkel schuldig te bevinden aan slagen en verwondingen en niet voor de betichting poging tot doodslag.”

Tegen H. en A. eiste het OM vier jaar cel en een boete van 3.200 euro. Tegen hun vader werd vier maanden cel met uitstel gevorderd voor het bezit van de staaf.

Advocaat Frédéric Thiebaut was ervan overtuigd dat de intentie tot doden aanwezig was.© Theo Derkinderen

Slachtoffer N. liet zich bijstaan door twee advocaten. “In het ziekenhuis bleek hij een loshangende neustip te hebben. Met welk ander voorwerp dan een mes kan je zo’n verwonding creëren? Bovendien bleek hij messteken in de rug, het bekken, heup en bil te hebben. Er is niet diep gestoken, maar zeer diep. Tot op het bot en tegen de wervelkolom. Dat hij op het mes gevallen is tijdens een schermutseling zoals gesuggereerd werd? Vijf keer? Dat is toch niet ernstig om zoiets te beweren”, reageerde meester Frédéric Thiebaut.

“Dat hij op het mes gevallen is tijdens een schermutseling zoals gesuggereerd werd? Vijf keer? Dat is toch niet ernstig om zoiets te beweren”

Frédéric Thiebaut

Advocaat slachtoffer

Volgens de strafpleiter was de intentie tot doden aanwezig bij de twee broers. “Dat blijkt uit verschillende vaststellingen: het gebruikte wapen, de hoeveelheid aan steken en de diepte van de steken.”

Advocaat Stefan Vander Voorde ging dieper in op de verwondingen. “De messteek in de rug was enorm. Dokters stelden een opening van anderhalve op drie centimeter vast. Dat is letterlijk een gat in de rug. De man heeft psychisch heel diep gezeten en ondervindt tot op vandaag nog steeds hinder van de feiten.”

Vijf minuten

De broers H. en A. vroegen om hen een voorwaardelijke sanctie op te leggen. “Het is heel ongeloofwaardig dat de tegenpartij eens rustig met de ouders van mijn cliënten wou gaan praten. Het was toen al na 22 uur. Ze zijn niet braafjes naar de Leegheid gekomen. Laat dat duidelijk zijn”, reageerde hun advocaat David Frejlich. “Een getuige maakte er bovendien melding van dat N. ook een soort stok in de hand had toen hij uitstapte.”

“Het is heel ongeloofwaardig dat de tegenpartij eens rustig met de ouders van mijn cliënten wou gaan praten. Het was toen al na 22 uur. Een getuige maakte er melding van dat N. ook een soort stok in de hand had toen hij uitstapte”

David Frejlich

Advocaat beklaagden

De raadsman onderstreepte dat niemand wist wie wat precies heeft gedaan. “Is er een vechtpartij geweest? Ja. Maar het parket kan zelf niet aantonen wie de steekwonden heeft toegebracht of met welk wapen het is gebeurd. De hele schermutseling heeft maximum een vijftal minuutjes geduurd. Een schermutseling die mede is uitgelokt door het slachtoffer.”

De rechtbank velt ten vroegste op 16 mei een vonnis in de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen